KONTRAPUNKT

Francuski dokumentarac razotkrio „spontane” promene u istočnoj Evropi

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by ivan Okt 19, 2005 - 01:49 PM

Dokumentarac pod naslovom „SAD: osvajanje Istoka”, prikazan preksinoć na francuskoj privatnoj TV Kanal+, razotkrio je zakulisne igre iza „plišanih revolucija” u istočnoj Evropi, iz kojih se jasno može zaključiti da je u pozadini „narodnih pokreta” u Srbiji, Ukrajini, Gruziji i Kirgistanu geostrateški interes SAD. „Spontane” promene u tim zemljama finansirale su SAD uglavnom preko nevladinih organizacija, ali je Vašington i na drugi, neposredniji način doprinosio dramatičnim političkim promenama u pomenutim zemljama u okviru ostvarenja svog globalnog strateškog cilja, istakla je autorka dokumentarca Manon Loazo, novinarka agencije Kapa, koja je punih šest meseci pratila vođe „pacifističkih” revolucija.

U ovom važnom svedočanstvu o novijoj istoriji istočne Evrope začuđuje izuzetna otvorenost sagovornika, koji se uopšte nisu potrudili da zamagle činjenicu da je u pozadini „narodnih pokreta” jasan geostrateški projekat SAD. Ta otvorenost postaje, međutim, jasna kad se uzme u obzir njihovo ubeđenje da su „na pravoj strani istorije”.

Film postavlja pitanje zašto je Evropa ostala po strani i koje su naredne mete Amerike u nametanju ideologije demokratije. Giga Bokerija, jedan od vođa revolucije u Gruziji i politički savetnik gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, objašnjava, uz osmeh, da je „zamoljen da razmotri šta se može učiniti na Kubi”.

Dokumentarac pokazuje kako su predstavnici srpskog studentskog pokreta „Otpor” obučavali ukrajinske studente dva meseca pre „narandžaste revolucije”, uz finansijsku i logističku pomoć SAD. - Priručnik za podizanje „mekane” revolucije - istaknuto je u dokumentarcu novinarke Manon Loazo - jeste knjiga Amerikanca Džina Šarpa, člana Instituta „Ajnštajn”. (Tanjug)

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=962