KONTRAPUNKT

Neskladi supersile: Više siromašnih

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by eloiza Okt 02, 2005 - 10:17 PM

Vašington, 1. septembra - Zemlja mi je sve jača, a ja sam sve slabiji - žali se jedan od kupaca u vašingtonskom supermarketu dok gleda izobilje robe koja mu se svidja, ali koju ne može ni da pomisli da kupi. Nije usamljen - najnoviji izveštaj Cenzusnog biroa otkriva da ekonomski rast SAD prošle godine nije povećao prihode njenih stanovnika i da je čak medju njima sve više - siromašnih.

Prema tom upravo objavljenom raportu, broj siromašnih - a taj neugodni status ima, na primer, četvoročlana porodica koja živi sa manje od 19. 307 dolara godišnje - povećao se 2004. za ceo milion, na oko 37 miliona. Drugim rečima, u najmoćnijoj zemlji sveta - 12,7 % od 297 miliona stanovnika živi ispod linije dostojanstva povučene prema ovdašnjim merilima.

Masa na dnu socijalne lestvice povećava se već četiri godine uzastopce, konstatovali su istraživači iz državnog biroa. Jedan od njih, Čak Nelson, upozorava da je u prošlosti takav niz bio uvod u recesiju.

U rasnom rasporedu nemaštine primećena je i jedna novost: medju siromašnima je porastao samo procenat - belaca, na 8,2 %. Šta bi to moglo da znači, nije objašnjeno, ali je konstatovano da je smanjen samo procenat siromašnih američkih Azijata na 9,8 %(sa 11,8 %) dok je postotak najugroženijih ostao nepromenjen - crnaca 24,7 i Latinosa 21,9 %. Zanimljivo je i da je domaćinstvo azijatskog porekla nadmašilo po prihodima belačko, tako da je odnos godišnjih primanja medju njima 57.518 : 48.977 dolara.

Utvrdjeno je, takodje, da se održavaju i dve sistemske nepoželjnosti. Socijalne razlike nastavljaju da rastu, tako da pet odsto najbogatijih porodica drži polovinu nacionalnih prihoda. Istovremeno se za 800.000 povećao broj žitelja bez zdravstvenog osiguranja, pa je sada takvih nevoljnika, u zemlji s vrlo skupim medicinskim uslugama, čak 45,8 miliona.

Zašto se rast američke moći ne preliva u dohodak njenih stanovnika i ne povećava im standard u meri koja bi se očekivala - pitanje je na koje nema jedinstvenog odgovora. Pojedini analitičari su skloni da taj nesklad pripišu povećanim troškovima za ratove u Iraku i Avganistanu, kao i drugim prenapregnutostima američkog vojnog budžeta.

U svakom slučaju, rejting predsednika Džordža Buša je u osetnom padu, što su potvrdili i upravo objavljeni rezultati ankete "Vašington posta" i TV mreže Ej-Bi-Si. Podršku njegovom radu dalo je samo 45 % ispitanika, što je najniži procenat koji je dosad dobio u čestim zajedničkim istraživanjima ta dva uticajna medija. Nepovoljnu ocenu dalo mu je 53 % anketiranih - kako zbog nepovoljnih vesti koje stižu sa ratišta, tako i zbog toga što ga smatra odgovornim za - skok cene nafte.

Iako je gorivo ovde i dalje znatno jeftinije nego u Evropi, za naciju "koja živi u automobilu" cena benzina na pumpama od oko tri dolara za galon (oko 4,5 litara) predstavlja žestok udar na standard i naviku da se bez kola praktično nikuda ne ide. Poskupljenju je poslednjih dana doprineo i nalet uragana "Katrina" zbog kojeg je obustavljen rad na platformama u Meksičkom zalivu odakle SAD dobijaju četvrtinu svoje nafte.

Dalji rast cena goriva mogao bi da izazove nove poremećaje u socijalnom tkivu Amerike. Da se, na primer, sloju siromašnih priključe i oni koji će morati da smanje vožnju sopstvenim automobilom, jer se takvo odricanje ovde smatra - "padom na najniže grane".
M. Pantelić

iz. PolitikaThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=929