KONTRAPUNKT

Dozvola za ubijanje

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by ivan Okt 01, 2005 - 08:09 AM

U američkoj državi Florida danas stupa na snagu novi zakon o vatrenom oružju, koji daje za pravo svakom građaninu te države da puca u osobu koja, po njihovoj proceni, predstavlja pretnju na javnom mestu.

Kontroverzni zakon je izazvao paniku kod turističkih agencija širom sveta koje su svoje klijente upozorile na ponašanje tokom poseta Floridi, koja predstavlja jednu od omiljenih destinacija za milione turista. Prvi su reagovali Britanci, kojih oko 1,5 miliona posežuje Floridu svake godine. U medijima na „ostrvu“ poslednjih nedelja česte su reklame u kojima se potencijalni turisti upozoravaju na ovaj zakon. Tekst jedne od reklama glasi - Upozorenje! Stanovnici Floride mogu da upotrebe smrtonosnu silu. Razmislite dobro pre nego što krenete na odmor na Floridu?

Godišnje se u industriji turizma na Floridi obrne čk 45 milijardi evra što dovoljno govori da problem nije zanemarljiv.

Zakon je u aprilu predložio guverner Floride Džeb Buš, rođeni brat predsednika SAD Džordža. on je zakon opiso kao dobro rešenje za obračun protiv krimina.a Međutim, kritičari zakon „pucaj prvo“ smatraju opasnim jer može da dovede do tragičnih posledica nakon bezazlenih svađa na ulici. Prema poslednjim podacima Floridu je tokom prošle godine posetilo čak 80 miliona turista iz celog sveta.

U američkim i nekim evropskim novinama osvanula su upozorenja tog udruženja u kojima se turisti koji nameravaju da posete Floridu obaveštavaju o sadržaju novog zakona i o njegovim posledicama. Savetuje im se da izbegavaju rasprave i da ne padaju u vatru na javnim mestima jer zakon daje za pravo bilo kom uplašenom ili iznerviranom građaninu te američke države da upotrebi oružje ako se oseti ugroženim.

Izvor: Blic

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=928