KONTRAPUNKT

30,000 ljudi na kritičnoj masi u Budimpešti

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by silent-violent Sep 30, 2005 - 08:32 PM

Indymedia -- 22. septembra 2005 u Budimpešti, Mađraska, održana je do sada najveća biciklistička vožnja Kritična masa. Broj učesnika/ca se procenjuje u rasponu od 24.000 - 30.000 ljudi. Ujedno je to jedna od najvećih vožnji Kritične mase u istoriji.

Prošle godine je broj učesnika u vožnjama Kritične mase mađarskoj prestonici rastao kao pečurke posle kiše. Inicijalni proboj se desio 2004. godine na Svetski dan bez automobila, kada je u vožnji učestvovalo 4.000 biciklist/kinja. Nakon toga je usledio Globalni dan Kritične mase 22. aprila ove godine sa neverovatnih 10.000 učesnika/ca. Taj trend je i dalje u porastu. Veliku zaslugu za organizaciju i popularisanje ovog dešavanja imaju grupe kurira biciklista. Sem njih, organizacije poput podmlatka mađarskih Zelenih (Zöfi) i Akcione grupa za čist vazduh su takođe pomogle u organizaciji.

Ovo su posebno dobre vesti za sam grad Budimpeštu, koji inače nema dobru mrežu biciklističkih staza, niti su najčešće učesnici u motorizovanom saobraćaju obzirni prema biciklistima/kinjama. Do sada gradske vlasti nisu pokazale posebno interesovanje za ove vožnje, ali i to se sada menja, pošto su glavna tema u gradu bickli i Kritična masa.

-----

Linkovi:

Fotke na www.criticalmass.hu [1], sa desne strane se nalaze mnogi linkovi, obratite pažnju na „fotok"This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=922

Links in this article
  [1] http://www.criticalmass.hu