KONTRAPUNKT

Konferencija UN o neširenju nuklearnog naoružnja završena neuspehom

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by silent-violent Maj 31, 2005 - 04:13 PM

Vašington prepustio pregovore trećerazrednim diplomatama

Vašington - Jednomesečna konferencija u Ujedinjenim nacijama koja je imala za cilj da ojača Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja završena je neuspehom, kada je predsedavajući izjavio da su nesuglasice između zemalja koje imaju nuklearno naoružanje i onih koji ga nemaju toliko ozbiljne da "je veoma malo toga postignuto."

Ova konferencija, koja se održava svakih pet godina, nekada je predstavljala šansu da se zakrpe "rupe" u sporazumu koje su omogućile pravi preporod širenja nuklearnog naoružanja. Međutim, u mesecima neposredno pre konferencije postalo je jasno da je malo toga moguće da rešiti, i na kraju je prepirka između SAD koje žele da se usredsrede na Severnu Koreju i Iran, i zemalja koje zahtevaju da Vašington smanji svoje naoružanje, otišla predaleko tako da nije ni bilo stvarnih pregovora o tome kako sprečiti dalje širenje nuklearnog naoružanja.

Predsedavajući Serđo Duarte iz Brazila zapitao se da li je ova rasprava samo oslabila već postojeći sporazum o suzbijanju širenja nuklearnog oružja iz 1970. Na pitanje koji je glavni razlog neuspelih pregovora rekao je:

"Mislim da na tu temu može da se napiše nekoliko knjiga."

Iako predsednik Buš stalno insistira na tome da je opseg nuklearnog oružja koje može da dopadne u ruke terorista najveća pretnja SAD, njegova administracija nije poslala državnog sekretara Kondolizu Rajs na konferenciju, već je pregovore prepustila trećerazrednim diplomatama.

Na kraju su učesnici konferencije kritikovali SAD, bez pominjanja imena, zato što ignorišu svoje obaveze, kao i druge zemlje zbog neuspeha da se izbore sa problemima Irana i Severne Koreje. S. D.


http://www.danas.co.yu/20050531/globus1.html#0

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=773