KONTRAPUNKT

'Anarhistički' miting u Palo Altou okončan nasiljem

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by silent-violent Maj 26, 2005 - 06:06 PM

Policijska signalna svetla su ovetlila centar Palo Altoa u petak uveče dok su policajci pokušavali da obuzdaju ono što su učesnici nazvali 'anarhističkim' mitingom. Oko 200 demonstranata - od kojih su mnogi bili maskirani crnim kapuljačama, maskama i maramama - razjarlo se tokom "Reclam the Streets" zabave koja je započela na Lytton Plazi, kaže se u izveštaju policijskog odeljenja Paolo Alta. Nema podataka o povređenima, ali je masa skakala po kolima, prevrtala kante za smeće i oštetila nekoliko poslovnica na Univestity Aveniji.

Jedan demonstrant, William O'Connor, 19-godišnjak iz Berkeleya, je optužen za razbijanje izloga American Expressa sa dugačkom držaljom za zastavu, istaknuto je u izveštaju. Drugi osumnjičeni, maloletnik, je optužen za počinjeni vandalizam i potom predat svojim roditeljima. Policija trenutno ne daje nikakve komentare.

"Ovo se dešava svake godine, ali nikada do sada nije poprimilo ovolike razmere", rekla je Keith Dunckel, učenica srednje škole u Paolo Altu koja je posmatrala skup. "Ove godine to je veliki radikalni pokret".

"Reclaim the Streets" zabava, koja je počela oko 8:30 uveče, u početku je bila pod kontrolom. Policiji je dojavljeno o ovom dešavanju pre njegovog održavanja pa su oni usmeravali saobraćaj i nadgledali masu.

"Na početku samo se slušala muzika i ljudi su se zabavljali", rekla je Abby Hall apsolventkinja Stanford univeziteta, koja je takođe bila prisutna. "Panduri su na početku bili stvarno kul. Samo su usmeravali saobraćaj - stvarno nisu ništa radili. Neko je držao govor i razglas i muzika su bili stvarno super. Onda se masa pokrenula i sve se promenilo."

Demonstranti su krenuli kroz ulice i počeli da uzvikuju: "Bombe padaju dok vi kupujete" (Bombs are dropping while you're shopping), i "Čije ulice? Naše ulice!", kaže se u postu na vebsajtu The Paly Voice, srednjoškolskog časopisa iz Paolo Alta. U početku, prolaznici su bili više radoznali nego zainteresovani da reaguju.

Do 9:30 uveče, više od 30 policajaca je usmerilo masu ka ulici Hamilton i zatvorili određene delove ulica u centru grada - uključujući i Univerzitetsku aveniju - u nastojanju da iskontrolišu masu srednjoškolaca i studenata. Naoružani policijskim psima i pištoljima za omamljivanje, oni su na kraju izgurali masu ka raskrsnici ulica Hamilton i Webster, gde su se učesnici skupa razišli.

Saobraćaj je privremeno obustavljen i policajci su vikali na vozače koji su pokušavali da zaobiđu policajce koji su blokirali ulice.

U većem delu. trgovine na Univerzitetskoj aveniji su prošle bez uznemiravanja. Neki od demonstranata su pokušali da protrče kroz knjižaru Borders, ali to nisu uspeli jer su radnici spustili metalna vrata.

Pam Parsons, menadžer Bordersa, rekao je da je knjižara bila zatvorena svega 10 minuta pre nego što su demonstranti otišli dalje.

"Mi taj događaj nismo ni primetili", rekla je Parsons, koja nije bila prisutna tokom protesta. "Mušterije nisu bile uznemirene."

Organizovane od strane grupe Anarhistička akcija (Anarchist Action), vesti o demonstracijama su proširene putem e-mailova, Stanfordovih lista i flajera koji su distribuirani po lokalnim srednjim školama.

"Rekao bih da je tu bila trećina Stanfordovih studenata, trećina studenata sa Berkeleya i jednu trećinu su činili učenici lokalnih srednjih škola", rekao je Mike Thielvoldt, brucoš na Stanfordu koji je posmatrao čitav događaj. "Bila je to prilično velika grupa koja je zauzela značajnu površinu":

By Michelle Keller
http://daily.stanford.edu/daily/servlet/tempo?page=content&id=17475&repository=0001_article

http://www.infoshop.org/inews/article.php?story=20050524205827288


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=761