KONTRAPUNKT

Atina: Ranjen anarhista

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by ivan Maj 11, 2005 - 04:58 AM

Tokom predstavljanja knjige u prostorijama Politehničke škole (NTUA) koja se nalazi u centru Atine, policajci-tjelohranitelji bivših PASOK-ovih ministara Verelisa i Venizelosa, bili su naoružani (što predstavlja kršenje zakona o autonomiji univerziteta koji je u Grčkoj na snazi od rušenja vojne hunte 1974. godine, koje su pokrenuli studentski protesti iz novembra 1973. godine). Anarhisti/kinje i ostali/e drugovi/arice su pokušali/e da natjeraju policajce-tjelohranitelje da napuste studentski grad što je dovelo do sukoba tokom kog je jedan od drugova ranjen u nogu. Drug je prebačen u bolnicu Laiko.

Drugovi/arice koji/e su se vraćali/e sa anarhističkih prvomajskih demonstracija priključili/e su se drugovima/aricama koji/e se nalaze unutar studentskog grada, koji je trenutno okupiran, zahtijevajući bezbjedno odstupanje onih koji/e se nalaze unutra, kao i hapšenje policajca koji je pucao.

Bivši ministri i članovi/ce parlamenta se i dalje nalaze u studentskom gradu.

Drugovi/drugarice iz studentskog grada imaju tri zahtjeva:

1. da univerzitetski odbor osudi ulazak naoružanih policajaca na univerzitet
2. povlačenje policije tako da se ljudi mogu bezbjedno povući
3. javno objavljivanje imena policajca koji je pucao

Prva dva zahjteva sa ispunjena, dok je treći odbijen iako je ime policajca koji je pucao još odavno poznato i samim ministrima.

Izvor: A-infos

=.=.=.=.=.=.=.=.=

Atina: Anarhisti držali taoce
11. maj 2005. | 09:44 | Izvor: Beta
Atina -- Velika grupa anarhista oslobodila je jutros u Atini oko 150 ljudi, među njima dva opoziciona poslanika.

Incident, u kojem je jedan policajac pištoljem ranio jednog anarhistu, pod nejasnim okolnostima se desio u zgradi Politehničkog fakulteta u centru Atine. Među taocima su bili bivši ministri Evangelos Venizelos i Hristos Verelis, poslanici opozicionog socijalističkog PASOK-a, koji su došli na Politehniku radi predstavljanja jedne knjige.

Do incidenta je došlo kada je tridesetak anarhista kamenicama i molotovljevim koktelima napalo policajce iz pratnje političara jer su u Politehniku došli naoružani i time navodno prekršili autonomiju te ustanove. Policajci su se branili pucnjima u vazduh, pri čemu je došlo do lakšeg ranjavanja anarhiste. Masa je potom napala jednog policajca, koji je takođe u bolnici. Anarhisti su potom zauzeli ceo fakultet, demolirali lokale i vozila u susednoj ulici i napali policajce koji su potom došli. Na zahtev demonstranata, policija se oko ponoći povukla, a u zgradu je ušlo još nekoliko stotina anarhista.

Iako nema jasnih izveštaja, izgleda da je kriza završena udovoljavanjem zahtevima anarhista s kojima su pregovarali zarobljeni političari i članovi Vlade, a o svemu je čitave noći obaveštavan i premijer Kostas Karamanlis, koji je na regionalnom sastanku u Bukureštu. Anarhisti su tražili da Atinskli univerzitet saopštenjem osudi to što su policajci iz pratnje političara na fakultet došli naoružani, da saopšti ime policajca koji je ranio jednog od njih i da im policija garantuje da ih neće uhapsiti kada puste taoce i napuste zgradu Politehnike.

Visokoškolske ustanove u Grčkoj uživaju imunitet, a policija i drugi organi vlasti tamo ne mogu da intervenišu. Atinska Politehnika je istorijskli centar svih studentskih borbi jer je tu 1973. izbila pobuna koja je 1974. dovela do pada hunte koja je Grčkom vladala sedam godina.

Izvor: B92

=.=.=.=.=.=

Anarhisti drže taoce na fakultetu u Ateni

ATENA, 11. svibnja 2005. (Hina/Reuters/Dpa) - Anarhistička skupina zatočila je u zgradi politehničkog fakulteta taoce među kojima su i dva vodeća političara opozicijske socijalističke stranke, izvještavaju mediji i službeni policijski izvori.

Incident je započeo u utorak navečer kada su se anarhisti sukobili s policijom, nakon što su oštetili automobile političara koji su u zgradi fakulteta prisustvovali predstavljanju knjige.

U strahu da ih ne napadnu ukoliko izađu s fakulteta političari i ostali posjetitelji promocije ostali su zabarikadirani u zgradi koju su okružili anarhisti. "Političari ne mogu van, a policija unutra", izjavio je očevidac.

Grupi starijih osoba dozvoljen je izlazak iz zgrade, a žena koja je napustila mjesto događaja kazala je da su taoci mirni.

Svjedoci tvrde da se na promociji najprije začula pucnjava, nakon čega su u amfiteatar upali mladići i rekli da nitko ne može napustiti zgradu jer ni njima to nije dozvoljeno.

Političari su bivši ministar kulture Evangelos Vanizelos i bivši ministar prometa Christos Verelis. Njihova je stranka prije 14 mjeseci izgubila izbore od konzervativaca.

U sukobima nakon uništavanja automobila jedan je anarhist ustrijeljen u nogu, kaže policija.

Agencije donose različite podatke o broju taoca i anarhista. Reuters taoce ne spomnje, a govori o 150 anarhista, dok DPA tu brojku udvostručuje, a broj taoca procjenjuje na oko 150.

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=747