KONTRAPUNKT

Protiv civilizacije i tehnologije

U fokusu / Reagovanja
Posted by ivan Maj 04, 2005 - 05:48 PM

Dugo najavljivano i sada već prošlo gostovanje Johna Zerzana, teoretičara anarhoprimitivizma, kritičara civilizacije i tehnologije, uzrokovalo je razne reakcije, no svakako su se mnogi našli isprovocirani njegovim dolaskom i predavanjem. Samim tim je mini-turneja postigla svoj cilj - Zerzan, uglavnom nepoznat i samim tim do sada nevažan na ovim prostorima je iznenada postao tema razgovora i diskusija, te je, makar nakratko, uzburkao duhove svojim stavom o konačnom zaključku i cilju jednog smjera anarhizma. Primitivizma, naravno.Mogao vas je i prije gostovanja isprovocirati svojim tekstovima, gdje većinu argumenata bazira na tezi kako treba ukinuti dvije ključne društvene institucije - podjelu rada i pripitomljavanje, kako bi uopće bio moguć bilo kakav opstanak ljudi i planeta uopće. Bez toga, on, kao niti većina primitivista, ne vidi uspjeh anarhizma.

Naravno, upravo tu nastaje problem.

Anarhoprimitivizam je potpuna kritika civilizacije, od početka zemljoradnje (kao trenutka koji se uzima za početak građenja civilizacije) do svega onoga što je obilježilo njen razvoj do današnjih dana, odnosno, ovo tehnološko društvo u kojem živimo. Međutim, unatoč argumentaciji kojom se kritizira razvoj civilizacije, smjera koji uzima i tehnologije, ne daje odgovore na pitanja kako napustiti taj smjer, kako izaći iz civilizacije. Zapravo, na pitanje kako to učiniti, John Zerzan kaže "Dobro pitanje, no to je teško i ne znam odgovoriti...". Odnosno, kaže da "treba napustiti tehnologiju i pripitomljavanje". To jednostavno nije dovoljan odgovor.

Kada bi taj odgovor usporedili s ostalim smjerovima anarhizma, to bi bilo kao da kažete "treba napustiti koncept države i autoriteta uopće", što može biti istina, no u svojoj osnovi ne znači baš ništa. Barem ne do trenutka dok ne postoje konkretni prijedlozi smjera djelovanja, koji bi omogućili društvenu promjenu nakon koje koncept autoriteta (i svega što ide uz njega) stvarno ne bi postojao, niti bi bio potreban.

Način na koji će doći do bilo kakve promjene je bitno znati - bez toga, svaki cilj lako pada u vodu.

Ipak, to ne znači da anarhoprimitivizam možemo jednostavno diskreditirati i odbaciti kao teoriju, jer možda je njegova najveća snaga upravo u kritičkom stavu prema bezuvjetnom prihvaćanju suvremene tehnologije u svim njenim oblicima i kritika stava da ne treba nešto pokušati ukoliko to "nije realno". Danas pitanje tehnologije nije samo pitanje njene upotrebe, dakle, pitanje rješavanja praktičnih problema na lakši i jednostavniji način, već je političko i društveno pitanje, kako zbog njenog utjecaja na proizvodne odnose i tržište (kao gotovo jedini zakon na globalnoj razini), ratove, komunikaciju i manipulaciju, tako i zbog činjenice da njena upotreba dovodi do sve većeg zagađenja i koliko god se trudili smanjiti te "postotke", to nije ni približno dovoljno za opstanak. Možda je ovo paranoičan stav, no apokaliptične slike nisu više stvar budućnosti, već su tu, oko nas - apokaliptična budućnost koju smo mogli gledati u raznim filmovima događa se upravo sada... Sve to nije nužno posljedica same tehnologije, već odnosa koji stoje iza nje i koji dolaze uz nju, no time postaje sasvim jasno da tehnologija nije "neutralna", već je uvjetovana tim odnosima. Samo u idealnim, strogo kontroliranim uvjetima bi mogla biti neutralna - no i to je gotovo nemoguće postići. Kao što u prirodnom svijetu ne postoje "idealni uvjeti", bez ikakvih vanjskih utjecaja, tako je i u našem društvenom životu, gdje spada i tehnologija.

Hoće li budućnost biti primitivistička ili ne, tijekom Zerzanovog gostovanja nije odgovoreno, no takvo što nije trebalo ni očekivati. Pametan čovjek se ne stavlja u poziciju da daje odgovore koji "vrijede za sve" i koji su "jedini ispravni". Uostalom, takvo što ne bi bilo nimalo anarhistički.
Ipak, izostanak jasnije vizije koja bi teoriju približila praksi svakako je glavna zamjerka i anarhoprimitivizmu i gostovanju Johna Zerzana. Pa iako je to bila glavna tema diskusije koja se dogodila u net.kulturnom klubu Mama, došlo je do očekivanog sukoba mišljenja oko toga treba li ili ne treba napustiti tehnologiju - što zapravo nije rezultiralo ničim konstruktivnim, jer je ostalo na razini provokacije.

Slagali se sa anarhoprimitivizmom ili ne, ovo je bila dobra prilika za "pretresti" mnoge teme kojima se bavi, a stavljajući stvar na nešto lokalniju razinu (u ovom slučaju Zagreb, jer drugdje nisam prisustvovao diskusijama), posve je jasno da postoji jaka potreba za diskusijama koje se bave anarhizmom uopće i mogućim smjerovima djelovanja, što samo otvara prostor za neka buduća događanja... A tako nećemo ostati ograničeni na samo jedno viđenje anarhizma...

markos

izvor: Sto citas (http://www.stocitas.org)

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=735