KONTRAPUNKT

Udariće - kad im se hoće

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by silent-violent Mar 20, 2005 - 07:00 PM

DVE godine posle američke invazije na Irak, dok su aktivisti u NJujorku, San Francusku, Čikagu... demonstrirali protiv rata, Pentagon je formalno u svoje ključne strateške planove uključio mogućnost pokretanja preventivnog udara protiv nacija koje predstavljaju pretnju za SAD.

Prema navodima američkog dnevnika “Los Anđeles tajms”, koji se poziva na neimenovanog zvaničnika Pentagona, doktrina podrazumeva “aktivno odvraćanje” u saglasju sa saveznicima “ako se može”, ali uz mogućnost da se deluje i samostalno.
Promene, primećuje list, kodifikuju odbrambenu politiku koju je usvojila Bušova administracija posle napada terorista na SAD i uključene su u “Nacionalnu vojnu strategiju” i “Nacionalnu odbrambenu strategiju”, delove procene vojne strategije koja se izvodi svake četiri godine. U Pentagonu upotrebljavaju strateški plan za odluke o postavljanju baza, njihovom ukidanju, potrebama u naoružanju, i gde da ga pozicioniraju. Američke regionalne komande širom sveta upotrebljavaju strategiju da bi postavili prioritete u troškovima, i eliminisali pretnje u svojim oblastima.
Prethodna verzija strategije iz 1997. godine nije sadržala odrednicu o preventivnim udarima. Sada ona glasi:
“Potencijalno katastrofalne posledice napada na SAD, njihove saveznike i interese mogu da učine neophodnom akciju u samoodbrani da se napadači spreče pre nego što na nas udare”.
Iako SAD prvi put ove godine pozivaju bliskog saveznika, Veliku Britaniju, da pregleda tajne delove američke odbrambene strategije, ovaj dokument se, primećuje list, udaljava od međunarodnih koalicija poput NATO. S druge strane, približava se onome što je sekretar za odbranu Donald Ramsfeld nazvao “koalicijom voljnih” pod nedvosmislenim američkim liderstvom.
- NATO na neki način nedostaje u novoj strategiji. Tokom Klintonovih godina koalicija sa ostalim članicama NATO je bila temelj naše strategije, a sada administracija ne očekuje od Evropljana skoro ništa - navodi list reči vojnog analitičara Lorena Tompsona. U nekim slučajevima, primećuje se, na globalne organizacije se gleda sa sumnjom. U opisu ranjivosti SAD dokument upotrebljava jake izraze da okarakteriše međunarodna tela, poput Međunarodnog krivičnog suda, formiranog na osnovu sporazuma koji SAD nisu htele da potpišu.

NEPOSLUŠNI
VIŠE hiljada ljudi učestvovalo je u NJujorku u marševima i akcijama građanske neposlušnosti protiv rata u Iraku, povodom druge godišnjice američke intervencije u toj zemlji.
Na Tajms skveru dvadesetak demonstranata je uhapšeno u subotu, javile su agencije.

NEMOĆ PREDVIĐANJA
TOKOM hladnog rata, SAD su upotrebljavale “Ujedinjene nacije i NATO u naporima da izgrade konsenzus protiv pretpostavljenih pretnji od Kine i nekadašnjeg sovjetskog bloka. Nova strategija podvlači rastuću nemogućnost SAD da predvidi gde će sledeći konflikt da izbije.

Dubravka SAVIĆ 20.03.2005, 18:20:30


http://www.novosti.co.yu/vest.php?vest=38439&rubrika=Svet


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=667