KONTRAPUNKT

Otkriven izvor WikiLeaksa

Articles / Evil Empire
Posted by mesaud Okt 11, 2011 - 12:28 AM

asanz

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je u prošli petak ukaz kojim jača zaštitu povjerljivih podataka američke vlade kako bi se spriječilo masovno objavljivanje diplomatskih bilježaka WASHINGTON - Američko pravosuđe primoralo je Google i Sonic da vladi dostave informacije o kontaktima jednog volontera WikiLeaksa, piše u ponedjeljak The Wall Street Journal.

Sonic je morao predati informacije o dragovoljcu WikiLeaksa Jacobu Appelbaumu (28), koje je tražila američka vlada, piše The Wall Street Journal.

Vlada je tražila adrese svih osoba s kojima je Appelbaum kontaktirao zadnje dvije godine, ne i cjelokupan sadržaj poruka.

Sonic, koji je manji internetski poslužitelj, pokušao se zahtjevu suprotstaviti, no izgubio je pravnu bitku, a Google nije želio komentirati slučaj.

Kako prenosi Reuters, Googe je morao otkriti IP-adresu s koje je Appelbaum pristupao Gmailu kao i adrese svih onih s kojima je komunicirao.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je u prošli petak ukaz kojim jača zaštitu povjerljivih podataka američke vlade kako bi se spriječilo masovno objavljivanje diplomatskih bilježaka američke vlade što je učinio WikiLeaks 2010.

Slučaj Appelbaum pojačao je raspravu o američkom saveznom zakonu na temelju kojeg vlasti mogu bez sudskog naloga tajno dobaviti informacije s mobitela ili internetske prepiske svojih državljana.


Izvor: bitno.ba [1]


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57945

Links in this article
  [1] http://www.bitno.ba/vijesti/svijet/otkriven-izvor-wikileaksa