KONTRAPUNKT

Govor mržnje i "skandalozni" podaci?!

Articles / Reagovanja
Posted by mesaud Sep 22, 2011 - 01:45 PM

avaz

"Skandalozan broj homoseksualaca", "perverzna generacija" i sve ono što u bh. medijima prolazi bez reakcije društva Na web-stranici www.dnevniavaz.ba [1] objavljen tekst pod naslovom "Šta je otkrilo istraživanje o rizičnim grupama: Najmlađi homoseksualac u Bosni i Hercegovini ima 12 godina! [2]". Autor teksta A. Nuhanović daje pregled istraživanja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine o rizicima od zaraze HIV-om.

Pored navoda iz istraživanja, u vezi sa istraživanjem izjave su dali Samir Ibišević (prema navodima portala: predsjednika udruženja koje je učestvovalo u istraživanju) i Jasmina Dizdarević (prema navodima portala: psihologinja).

Prvi problem koji nastaje u vezi sa tekstom jeste činjenica da jedan od najutjecajnih medija u zemlji objavljuje dijelove rezultata istraživanja koje se bave licima homoseksualne orijentacije.

Ne znamo da li postoje isti statistički podaci (prvi seksualni odnos, grupni seks, bračni status, upoznavanje preko interneta) za heteroseksualce, odnosno ne postoji usporedba kojom bi javnost dobila uvid dokaze kojim bi se potvrdio/opovrgnuo argument da se jedna skupina na osnovu seksualne orijentacije može svrstati u red rizičnih grupa (u ovom slučaju zajedno sa prostitutkama).

Tekst sam po sebi ima za cilj diskriminaciju i omalovažavanje, ali i grubo manipuliranje podacima. Ne samo da je metodologija istraživanja upitna i nedostupna, već je i njihova interpretacija u nivou "najmlađi homoseksualac stupio u seksualne odnose kada je imao 12 godina" zlonamjerna.

Dodatni argument u utvrđivanju govora mržnje u tekstu jeste neposredno iznošenje podatka "u BiH ima od 15 000 do 150 000 homoseksualaca", koje autor teksta karakterizira kao "skandalozno". Budući da se nastavak tekst odnosi na prostitutke, ostaje nejasno da li je izjava psihologinje Dizdarević da je riječ "o perverznoj generaciji" upućena i podacima o osobama homoseksualne orijentacije.

Upozoravamo da ovakvi tekstovi, izjave, upitna istraživanja i zlonamjerna izvlačenja iz konteksta pojedinih podataka, predstavljaju samo alate u stalnoj diskriminaciji ugroženih skupina u zemlji. Bez sumnje pozivamo na zaštitu od diskriminacije lica homoseksualne orijentacije, a od domaćih medija tražimo odgovoran i nepristrasan pristup osjetljivim temama čije izdvajanje iz konteksta može ugroziti pojedince ili skupine.


Izvor: antidiskriminacija.ba [3]


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57932

Links in this article
  [1] http://www.dnevniavaz.ba/
  [2] http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/55395-sta-je-otkrilo-istrazivanje-o-rizicnim-grupama-najmladji-homoseksualac-u-bih-ima-samo-12-godina.html
  [3] http://antidiskriminacija.ba/vijest.php?id=418