KONTRAPUNKT

Holandija uskoro zabranjuje burku i nikab

Articles / Granice
Posted by mesaud Sep 21, 2011 - 05:53 PM

burka&nikab

Vlada Holandije je saopštila da će zabraniti prekrivanje lica velom, što praktikuju neke muslimanske, jer je to u suprotnosti sa kulturom i načinom života u toj zemlji, navele su vlastiPremijer Mark Rute je takođe najavio strožija pravila za imigrante i azilante koji čekaju holandsko državljanstvo, a koji će u budućnosti morati da pokažu svoja primanja i dokaz da nisu dobili finansijsku pomoć ili uživali neke beneficije u poslednje tri godine. 

Reputacija Holandije kao zemlje koja je otvorena za imigrante se drastično promenila u poslednjih deset godina, što reflektuje zabrinutost glasača oko sve većeg broja muslimanskih imigranata, piše agencija Reuters.

“Vlada veruje da je nošenje odeće koja potpuno, ili skoro u potpunosti, pokriva lice suštinski u suprotnosti sa javnim životom”, saopštila je vlada u petak. “Odeća koja prekriva lice sprečava to i protiv je principa jednakosti između muškarca i žene, posebno žene”.

burka&nikab2

Mera će se odnositi na nošenje burke u javnom prevozu, u školama i bolnicama, u javnim zgradama i mestima kao i na ulicama i trgovima. Burku takođe neće smeti da nosi žena koja traži ili obavlja posao van svog doma. U Holandiji se već tri godine ne sme šetatu ulicom s pokrivenim licem, pa su tako zabranjene i fantomke. Holandski zakon takođe nalaže da motoristi moraju odmah da skinu kacigu kada zaustave motor.

Poslednje mere pokazuju sve veći uticaj populističkog političara Geta Vildersa, čija anti-islamska i anti-imigraciona Slobodarska partija je treća po snazi u parlamentu. Vilders je pristao da podrži manjinsku koaliciju u vladi u zamenu za strožije mere protiv Islama i imigranata koji ne dolaze iz zapadnih zemalja.

Vladajuća koalicija liberala i hrišćanskih demokrata se već suočava sa oštrim sa otporom Vilderskove partije oko podrške za plan spasavanja evrozone i mora da nastavi da ispunjava njihove zahteve kako bi usvojila krucijalne budžetske rezove.
Holandske vlasti su navele da ne smatraju da je zabrana prekirvanja lica ograničavanje verskih sloboda, ali čak i da je to slučaj, "to je neophodno i opravdano u interesu zaštite karaktera i načina života u Holandiji", navode vlasti. Predlog će prvo biti predstavljen državnom savetu, administrativnom sudu a potom i parlamentu.
Iako još nije poznato kada će zakon stupiti na snagu, Vilders je izjavio da se nada da će zabrana biti uvedena ove ili sledeće godine. Još nije određena visina kazne, ali se govori da bi mogla biti 380 evra.
Odevni predmeti kao što je nikab, koji ostavlja oči otkrivene, i burka, koja prekriva celo lice sa mrežom kod očiju, se daleko ređe viđaju na holandskim ulicama u poređenju sa muslimanskim maramama koje ostavljaju izloženo lice žene. Prema nekim istraživanjima, u celoj Holandiji, gde živi 16 miliona stanovnika od čega milion muslimana, tek oko 150 žena nosi burku.
Holandija će tako uskoro postati treća zemlja EU, nakon Francuske i Belgije, koja zabranjuje muslimansku burku. Francuska je uvela zabranu burki prošle godine a u petak je tamošnjim muslimanima zabranila molitvu van džamija [1].


Izvor: e-novine [2]


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57929

Links in this article
  [1] http://www.e-novine.com/svet/svet-vesti/50901-Molitva-ulicama-Pariza-stavljena-van-zakona.html
  [2] http://www.e-novine.com/svet/svet-vesti/50971-Holandija-uskoro-zabranjuje-burku-nikab.html