KONTRAPUNKT

Izraelska ambasada u Kairu pod opsadom (video)

Articles / Mainstream mediji
Posted by mesaud Sep 10, 2011 - 11:18 AM

kairo

Autor: Dijana Roščić (afp, ap, beta)

Portparol egipatskog premijera Mohamed Hegazi izjavio je da proglašeno vanredno stanje u zemlji i da su prekinuti godišnji odmori posle sukoba na ulicama oko izraelske ambasade u kojima je povređeno više od 500 ljudiUlice Kaira izgledaju kao ratna zona danas, jer ne popuštaju sukobi između demonstranata i policije, koji su od jutros i pojačani. Nasilje je izbilo posle napada od sinoć na izraelsku ambasadu. Više od 12 sati od izbijanja sukoba, pucnjave se jutros i dalje čuju nadomak izraelske ambasade, gde su zapaljeni automobili i dim koji se i dalje vidi. Policija je bacala suzavce na demonstrante ispred ambasade, prenose pojedini mediji i dodaju da je najmanje 520 osoba povređeno u tim neredima. Demonstranti su najpre bili na glavnom trgu u Kairu, tražeći još više demokratije od novih vlasti, sedam meseci posle odlaska Hosnija Mubaraka s vlasti. Prema navodima te televizije, ispred izraelske ambasade sinoć je bilo najmanje 3.000 ljudi.

Razjareni demonstranti

kairo 2

Demonstranti su delimično uništili zid visok dva metra, koji je nedavno podignut oko ambasade radi njene zaštite, prenose agencije. Kako je javio dopisnik AFP iz Kaira, okupljeni su udarali zid čekićima i velikim metalnim šipkama, dok pripadnici vojne policije, koji su stajali u blizini, nisu ništa uradili da ih zaustave.

Okupljeni su uzvikivali "Podigni glavu, ti si Egipćanin". Egipatska televizija je sinoć javila da su demonstranti ušli u izraelsku ambasadu i kroz prozore bacili "poverljive dokumente" iz te zgrade.

Agencija Frans pres javila je ranije jutros da se nekoliko stotina vojnika i nekoliko desetina oklopnih vozila nalazi se od jutros ispred izraelske ambasade u Kairu.

Izraelski ambasador u Egiptku Jicak Levanon i njegova porodica su rano jutros napustili Kairo, javile su aerodromske službe.


Izraelska ambasada simbol mira

Izraelska ambasada je simbolično mesto mira između Egipta i Izraela, pošto je Egipat 1979. godine bio prva arapska država koja priznala izraelsku državu posle sklopljenog mirovnog sporazuma.

Egipatski demonstranti protestvovali su i prošlog meseca ispred izraelske ambasade zahtevajući proterivanje izraelskog ambasadora zbog pogibije egipatskih policajaca u pograničnom području sa Izraelom tokom izraelske potrage za ekstremistima.

Egipat je zatražio od Izraela zvanično izvinjenje i pokretanje istrage o pogibiji petorice policajaca. Za danas se očekuje hitna sednica egipatske vlade.


Izvor: DW-WORLD.DE [1]


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57925

Links in this article
  [1] http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15378053,00.html