KONTRAPUNKT

Zrenjaninski antifašistički festival - program!

Articles / Obaveštenja
Posted by Tuljan Sep 06, 2011 - 11:07 PM

Četvrti ZAF održaće se 30. septembra i 1. oktobra 2011. godine u Kulturnom centru Zrenjanina.

Podstaknuti pozitivnim iskustvom prilikom organizovanja prošlogodišnjeg Balkanskog anarhističkog sajma knjiga odlučili smo da i ove godine kao deo festivala organizujemo anarhistički sajam knjiga. Nadamo se da će to biti prilika da se potvrdetvrde stare i ostvare nove slobodarske veze na Balkanu i šire.


Anarhistički sajam knjiga će se održati drugog dana festivala, u Subotu 1. oktobra.

http://zaf.anarhija.org [1]Petak 30. septembar:


14h Ručak


16h Anarhija/blok 45 – razgovor o izdavaštvu i anarhijiAnarhija/blok 45 [2] je izdavačka inicijativa iz Beograda. Postoji već devet godina, a knjige koje objavljuje su pre svega usmerene na neke ključne aspekte masovnog društva: rad, produkcionizam, ekonomija kao ucena, ideologija progresa itd

Specifičnost ove izdavačke inicijative je i to što su sve objavljene knjige besplatne, što je podrazumevalo razvijanje novih načina distribucije i poseban odnos sa čitaocima.


O svemu ovome, sa posebnim naglaskom na pitanja značaja izdavaštva, značaja onoga što zovemo „teorija“, i jednom viđenju anarhije, razgovaraćemo sa Aleksom Golijaninom [3], urednikom i prevodiocem Anarhije/blok 45.
18h Radikalna levica u Nemačkoj – Od Adorna do antidojčera [4]


Radikalni levi pokret u Nemačkoj ima poreklo u neomarksističkoj kritičkoj teoriji Frankfurtske škole i u antiautoritarnom studentskom pokretu iz kasnih šezdesetih godina. U kontekstu hladnog rata i (post)fašističke elite u Zapadnoj Nemačkoj, radiklana levica je do današnjeg trenutka pokazivala različita lica: od Bader-Majnhof grupe i različitih malih komunističkih sekti, preko autonomne levice i skvoterskog pokreta do buržoaske Zelene partije i   savremenog antifa pokreta.


Posle pada Sovjetskog saveza radikalna levica u Nemačkoj je dospela u duboku ideološku krizu: komunističke grupe su se raspale, autonomni antifa pokret se podelio na pro-izraelske, antinacionalističke, staljinističke/antiimperijalističke i anarhističke grupe. Antiglobalizacijski pokret, počevši od Sijetla 1999. godine, predstavljao je novi početak za radikalnu levicu.


Istorijski razvoj i savremene tendencije i sukobi unutar radikalne levice u Nemačkoj biće tema našeg doprinosa na ZAF-u.


Liberterski savez Ludvigzburga -   [LB]² [5]


Slobodni radnički sindikat   - Štutgart – FAU [6]


21h (tačno) Koncert: [7]


Dragi komradi i drage komradice ,


Pozivamo vas da svojim učćem uveličate koncertno veče Zrenjaninskog antifašističkog festivala, dana 30.septembra 2011. Ne brinite, u pitanju je petak, tako da ako ne radite u subotu, žurka je zagarantovana. Ako pak radite u subotu, svratite opet, svirka počinje tačno u devet i imaćete priliku da vidite nekoliko odličnih bendova, lepo se naspavate i spremni dočekate svoju klasnu eksploataciju.


Pasi iz Rijeke, melodični vladari ex-yu prostora. Angažovani tekstovi, sjajne melodije, hardkor oštrina, zapaljivi refreni - sve to kada se zbroji donosi koncert koji se nipošto ne sme propustiti.http://www.myspace.com/bend98 [8]


Iz Beograda nam dolaze stare kuke, hardkor veterani Unison koji će da otpraše svoj set sa verovatno i većom energijom nego pre 15 i kusur godina, kada su osnovali bend. Unison su vam k'o vino, što stariji to bolji. Ne verujete? Dođite, pa vidite.http://www.myspace.com/unison011 [9]


Rijeka, Brivido, čuka čuka tupa tupa, pa zakucavanje. Odličan hardkor, najnovije izdanje im je iz 2011. split sa Homo homini lupus, a iza sebe imaju i split sa Senatom Fox.http://brivido-punk.blogspot.com/ [10]


Neke face su face iz Zrenjanina, koje Zrenjaninci vrlo dobro znaju, a bogme i neki Beograđani i Novosađani. Njihovi koncerti su na lokalu čuveni po dobrom humoru i intenzivnoj interakciji benda sa publikom. Always look on the bright side of life, što bi rekao blaženopočivši Brajanhttp://www.myspace.com/nekeface [11]


Dishumanity, mladi pankeri/krasteri iz Kragujevca, koncertno dosta aktivni, sviraju jednostavan i ubedljiv diščardžiran hardkor, sa jednostavnim i udarničkim tekstovima. Kao i Brivido, prvi put će da zasviraju u Zrenjaninu.http://www.myspace.com/dishumanityhardcore [12]


I sada, kao ljuti profesionalci, ponovićemo vam osnovne podatke o koncertnoj večeri na Zrenjaninskom antifašističkom festivalu.Gde? Kulturni centar Zrenjanina!Kada? Petak, 30.septembra 2011, tačno u 21h!Koliko? 150 dinara!Ko? Pasi, Unison, Neke Face, Dishumanity, Brivido!
Subota 1. oktobar:


Od 14h do 21:30h Anarhistički sajam knjiga


14h Nuklearna katastrofa u Fukušimi – šta sve ne znamo?


11. marta 2011. nakon što je zemljotres snage 9 stepeni Merkalijeve skale pogodio severoistočnu obalu Japana, Nuklearna elektrana Fukušima Daiči je pretrpela katastrofalna oštećenja. Cunami koji je ubrzo potom zapečatio sudbinu havarisane nuklearke obeležio je početak nove epohe na planeti Zemlji: život sa nesagledivim posledicama najveće industrijske katastrofe u istoriji čovečanstva.


Pa ipak, o tome jedva da se uopšte išta može čuti u medijima. Zašto? Zašto se ćuti o smrtonosnim posledicama nuklearnih emisija iz Fukušime za koje neki naučnici smatraju da su barem 72 000 puta gore od Hirošime i da će za posledicu imati milion obolelih od raka? Zašto se prećutkuje istina o nuklearnoj energiji i višemilionska populacija izlaže smrtonosnom riziku u Japanu i Severnoj Americi? Kako smo postali taoci nuklearne industrije i da li uopšte postoji "bezbedan nivo radijacije"? O svemu tome i još mnogo čemu pričaće Pop, urednik Kontrapunkta [13].


15h Čudesni svet muke i bruke, žonglersko-akrobatska predstava u trajanju od 25 - 30 minuta, za decu do 9 godina. Predstava namenjena najmladima sa željom da se upoznaju šta to ljubav znači, a i onima starijima koji su zaboravili značenje ljubavi. Žongliranjem i akrobacijama muka i bruka vas uvode u čaroban svet ljubavi i uzajamne saradnje, svojim akrobacijama će vas ostaviti u čudu ili neobičnom ljubavlju nasmejati do suza. Dodite da uživate...


16h Jelena Ilka Markovićupisivanje u političku istoriju


Ilka Marković je bila srpska socijalistkinja koja je 1882. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu pokušala da izvrši atentat na kralja Milana Obrenovića. Tadašnja srpska javnost je bila potpuno šokirana ovim činom, a pogotovo time što je atentatorka bila žena. Smatralo se nemogućim da se jedna žena sama drznula na takav čin i očekivalo se da će se otkriti da su iza zavere stajali muškarci koji su njome manipulisali. Naprotiv, razotkrilo se da je osim Ilke jedina osoba umešana u atenat bila još jedna žena, Lena Knićanin. Sama Ilka je izjavila da se za ovaj čin odlučila da bi “Srbiju oslobodila od tiranina” kao i da jedino žali što je promašila, nedvosmisleno ukazujući na politički karakter ovog čina, konkretno ga smeštajući u tada aktuelni kontekst “tiranoubistva” i “propagande delom”. I Ilka i Lena su u znak osvete ubijene u zatvoru.


Međutim, konzervativna srpska istoriografija je sve do nedavno o ovom činu isključivo govorila sa nipodaštavanjem, samo kao o zločinu iz strasti. Naime, kralj Milan je nekoliko godina ranije naredio ubistvo Ilkinog muža, socijaliste Jevrema Markovića.


Istoričarka Vanda Perović [14] će nam ponuditi jedno potpuno drugačije viđenje života i dela Ilke Marković, revolucionarke koja je pucala u samo srce državnog i patrijarhalnog sistema.


18h Globalna kriza - diskusija


U ovoj diskusiji govoriće Anselm Jappe [15], Spyros Marchetos [16] i Nikos Nikolaidis [17]


teme kojih će se učesnici posebni dotaći biće:


– od mita globalnih finansija do globalnog mita novca


– od priče o svetskoj dužničkoj krizi do razumevanja  društvene krize


- imigrantske borbe u Grčkoj i u Evropi i važnost nastajućih mreža borbe
20h Predstavljanje umetničke kooperative Justseeds


Umetnička kooperativa Justseeds [18] je decentralizovana mreža koju čine 26 umetnika i umetnica koji su posvećeni dizajnerskom i štamparskom radu koji odražava radikalne društvene, enviromentalne i političke stavove. Sa članovima koji rade u SAD, Kanadi i Meksiku, Justseeds funckioniše i kao saradnja ujedninjenih i slično orijentisanih umetnika i umetnica ali i kao labav skup kreativnih individua sa veoma specifičnim pogledima i metodama rada. Mi verujemo u transformativnu moć ličnog izražaja u sadejstvu sa kolektivnom akcijom. Do sada smo proizveli zajedničke portfolie, grafički doprineli grassroots borbama za društvenu promenu, kreirali kolaborativne instalacije, međusobno promovisali rad naših članova, a sve to kao kooperativa kojom upravljaju radnici.


Članovi Justseeds kooperative će na primerima predstaviti kako se štampa i grafika koriste u aktivističikm kampanjama.


22h Žurka Banathardcore Soundsystem (Dub-Dubstep)


Vidimo se u Zrenjaninu!This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57921

Links in this article
  [1] http://zaf.anarhija.org
  [2] http://anarhija-blok45.net1zen.com/
  [3] http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56175
  [4] http://www.ispodplocnika.net/tekstovi/antinacionalisticki-nacionalizam
  [5] http://lblb.pytalhost.de/
  [6] http://faustuttgart.blogsport.de/
  [7] http://faustuttgart.blogsport.de/
  [8] http://www.myspace.com/bend98
  [9] http://www.myspace.com/unison011
  [10] http://brivido-punk.blogspot.com/
  [11] http://www.myspace.com/nekeface
  [12] http://www.myspace.com/dishumanityhardcore
  [13] http://www.kontra-punkt.info/
  [14] http://www.modukit.com/out/kakogod/index.php?id=43
  [15] http://en.wikipedia.org/wiki/Anselm_Jappe
  [16] http://www.zcommunications.org/the-valiant-colonel-fascism-and-national-sentiment-in-postwar-greece-by-spyros-marchetos
  [17] http://clandestinenglish.wordpress.com/
  [18] http://justseeds.org/