KONTRAPUNKT

Akcija policija SAD, Britanije i Holandije - FBI hapsio hakere iz čuvene grupe „Anonimus“

Iz drugih izvora / Crni bitovi i crveni bajtovi
Posted by mesaud Jul 21, 2011 - 01:52 PM

anony

Piše: Jasna Stojković

VAŠINGTON - U sinhronizovanoj operaciji širokih razmera policije Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Holandije uhapsile su više od 20 osoba osumnjičenih za sajberkriminalVećina je zadržana u SAD, gde su, prema saopštenju Ministarstva pravde, agenti FBI priveli 16 ljudi optuženih za hakerske napade u kompjuterske sisteme, među kojima je 14 lica osumnjičeno da je ometalo sajt "Pejpala", kompanije za onlajn plaćanje, za šta je u prošlosti odgovornost preuzimala grupa "Anonimni". Istovremeno, u južnom Londonu uhapšen je 16-godišnjak pod sumnjom da je ključni član grupe "Lalzsek", ogranka "Anonimnih".

Svi uhapšeni, s izuzetkom jedne osobe, identifikovani su imenom i prezimenom, ali i nadimcima (Antrofobičar, Toksični ili MMMM), a većina ima dvadeset i nešto godina, dok su samo trojica starija od 30 godina.

Pripadnici ovih hakerskih grupa odgovorni su za brojne napade u računarske sisteme vlada i krupnih korporacija, uključujući japanskog giganta "Soni", američki senat, Fox.com i druge državne i privatne firme. "Anonimni" su dospeli u centar pažnje svetske javnosti u vreme afere s Vikiliksom, takozvanim sajtom istine, na kome je objavljena strogo poverljiva prepiska Stejt departmenta i američkih ambasada širom sveta. Oni su tada blokirali rad "Pejpala" u znak odmazde za zatvaranje računa na koji su se uplaćivala sredstva za Vikiliks.

Pored napada na "Pejpal", hakeri iz ove grupe su u decembru prošle godine srušili sisteme "Masterkarda" i "Vize" zbog toga što su te kompanije zamrznule račune Vikiliksa. Na meti im je bio i "Amazon" nakon što je sa jednog od svojih servera skinuo sadržaj dokumenata Vikiliksa, ali je napad bio neuspešan. Hakeri su koristili metod poznat kao "distribuirano uskraćivanje usluge" (DDoS), a sastoji se u tome da se veb-sajt bombarduje zahtevima do te mere da na kraju postaje nedostupan.

"Anonimni" su se proslavili mnogo pre afere Vikiliks, pre svega napadima na Sajentološku crkvu 2008. Tada su reagovali na video-snimak glumca Toma Kruza na Jutjubu u kome tvrdi da samo Sajentološka crkva može da pomogne ljudima da se oslobode droge i u stanju je da preobrati kriminalce. "Anonimni" su zauzvrat objavili video i najavili "uništenje" Sajentološke crkve. Nisu poštedeli ni Džina Simonsa, basistu grupe "Kis", i oborili su njegov sajt jer je pozivao umetnike da tuže sve koji krše autorska prava (a "Anonimni" mrze zakone o autorskim pravima).

U SAD optužba za namernu štetu nanetu zaštićenom kompjuteru povlači kaznu od najviše 10 godina zatvora i globu od 250.000 dolara, dok kovanje zavere donosi maksimum pet godina zatvora i globu od 250.000 dolara.

Rekordni prihodi kompanije „Epl"

    4. marta: Epsilon, najveći imejl provajder na svetu, saopštio da su hakeri upali u njihov spisak imejlova

    26. aprila: „Soni plejstejšen"; "Lalzsek" provalio u podatke 70 miliona korisnika

    19. maja: NASA saopštava upad u svoje sisteme

    28. maja: „Lokid Martin", vodeća američka aeronautička i bezbednosna kompanija napadnuta, ali bez uspeha

    29. maja: „Honda" u Kanadi prijavljuje da joj je ukradeno 283.000 fajlova

    2. juna: Gugl saopštio da su kineski hakeri upali u mejlove američke vlade

    5. juna: „Soni pikčers Rusija" prijavljuje provaljivanje u bazu podataka

    6. juna: „Nintendo" podvrgnut napadu "Lalzseka"

    9. juna: „Siti grupa", najveća američka finansijska kompanija, saopštila da su hakeri došli do brojeva računa, imejl adresa i imena klijenata

    11. juna: MMF prijavljuje hakerski napad koji je trajao više meseci, ali ne saopštava razmere štete


Izvor: Blic [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57888

Links in this article
  [1] http://www.blic.rs/IT/267131/FBI-hapsio-hakere-iz-cuvene-grupe-Anonimus