KONTRAPUNKT

Upoznajte indonezijske radnice koje izrađuju vaše Najkice: 50 centi po satu, udarci i poniženje

Vesti sa fronta / Svet rada
Posted by mesaud Jul 19, 2011 - 12:40 PM

nove_nike

Piše: Zaid Jilani

Prije više od jednog desetljeća, gigantski proizvođač obuće i sportske opreme Nike, došao je pod paljbu javnosti [1] zbog iskorištavanja jeftine radne snage prilikom proizvodnje svojih proizvoda. Većina kritike fokusirala se na indonezijsku radnu snagu, gdje su mlade radnice, koje su tvorile većinu tamošnje radne snage bile prisiljene raditi pod teškim uvjetima [2] i nasilnim nadglednicima. Filmaš Michael Moore je 1997. godine odabrao zloupotrebe kompanije Nike za centralnu temu svog filma „The Big One", i sastao se s Philom Knightom, glavnim direktorom kompanije. Knight je objasnio da se razlog zašto kompanije upotrebljava slabo plaćene radnice i radnike u Indoneziji, krije u činjenici da „Amerikanci ne žele proizvoditi tenisice". Pogledajte:Nike je 2001. godine, pod pritiskom boraca za radnička i ljudska prava, obećao niz reformi [3] nakon što se otkrilo da su neki od „radnika“ u razvijajućem svijetu tek djeca. Ali nova istraga koju je proveo Associated Press (američka novinska agencija, op.prev.), pokazala je da su loši uvjeti rada i dalje prisutni u brojnim Nikeovim tvornicama.

U tajvanskoj tvornici Pou Chen Group u gradu Sukabumi u Indoneziji, gdje se proizvode Conversove tenisice za Nike, i u PT Amara Footwear tvornici u Jakarti, radnici su izjavili da primaju izuzetno male plaće, da su regularno verbalno i fizički zlostavljani i otpuštani s posla [4] u slučaju da uzmu bolovanje:

Deset tisuća radnika, od kojih su većina žene, zarađuje u Pou Chen tvornici oko 50 centi na sat. To je možda dovoljno za hranu i smještaj u barakama, ali ni za što više od toga. Neki od radnika koje je intervjuirao AP u ožujku i travnju opisali su kako ih se često udara ili grebe po rukama – ponekad do krvi. Drugi su izjavili da su otpušteni nakon što se podnijeli pismene prigovore. Mira Augistina, tridesetogodišnja radnica, rekla je da je otpuštena 2009. nakon što je uzela bolovanje, iako je priložila liječničku potvrdu.

U PT Amara Footwear tvornici smještenoj u predgrađu Jakarte, gdje još jedan tajvanski dobavljač proizvodi Converse tenisice, nadglednik je naredio većem broju radnica da stoje na gorućem suncu nakon što nisu uspjele ispuniti normu od 60 tuceta pari tenisica na vrijeme.

Interno Nikeovo izvješće, koje je uspio objaviti AP, naštlo je da „gotovo dvije trećine [5] od 168 tvornica koje diljem svijeta proizvode Converse tenisice ne ispunjava Nikove kriterije za ugovorne proizvođače". U međuvremenu, u 2010., Nikeov generalni direktor Mark Parker dobio je 84-postotno povećanje vlastite godišnje naknade, koja se popela na 13.1 milijun dolara [6], iznos o kojem radnici u Sukabumi i Jakarti mogu samo sanjati.


Izvor: masa-hr [7]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57883

Links in this article
  [1] http://www.stanford.edu/class/e297c/trade_environment/wheeling/hnike.html
  [2] http://www-personal.umich.edu/%7Elormand/poli/nike/nikelabor.htm
  [3] http://www.commondreams.org/headlines01/1020-01.htm
  [4] http://www.seattlepi.com/news/article/AP-Exclusive-Nike-faces-new-worker-abuse-claims-1463817.php#ixzz1RzT5lMA7
  [5] http://www.seattlepi.com/news/article/AP-Exclusive-Nike-faces-new-worker-abuse-claims-1463817.php#ixzz1RzTPBu7Y
  [6] http://www.kval.com/news/business/100080714.html
  [7] http://www.masa-hr.org/content/upoznajte-indonezijske-radnice-koje-izraduju-vase-najkice-50-centi-po-satu-udarci-i-ponizenj