KONTRAPUNKT

Gadafi preti napadima na Evropu

Iz drugih izvora / Bliski Istok
Posted by mesaud Jul 03, 2011 - 11:24 PM

gadafi

(Beta)

Libijski lider Moamer Gadafi zapretio je da će njegove pristalice izvesti napade u Evropi ukoliko NATO ne obustavi vazdušne napade na njegovu zemlju. Gadafi je to rekao u audio-poruci emitovanoj na skupu hiljada pristalica režima okupljenih na Zelenom trgu, glavnom trgu u Tripoliju. On je kazao da, ukoliko napadi ne budu obustavljeni, Libija može da "odluči da se isto tako ponaša" i da bi Libijci mogli da se osvete."Ti ljudi mogli bi da jednog dana povedu tu borbu... u Evropi, da ciljaju vaše domove, urede, porodice, koji bi postali legitimne vojne mete, kao što stre vi ciljali naše domove", rekao je on. "Ako odlučimo, možemo da krenemo na Evropu kao skakavci, kao pčele. Savetujemo vam da se povučete pre nego što doživite propast", rekao je Gadafi.

U petak održan skup jedan je od najvećih skupova u znak podrške vlastima u proteklih nekoliko nedelja, ocenjuje AP. U istoj poruci, Gadafi je pobunjenike nazvao izdajicama i optužio ih za probleme s kojima je Libija suočena. Rekao je i da Libijci koji su izbegli u Tunis sada tamo rade "kao sluge". On je pozvao svoje pristalice na "marš na zapadne planine" kako bi očistili tu oblast od oružja koje je francuska vlada dostavila pobunjenicima pre nekoliko dana. Gadafi je rekao i da "napadi NATO nisu ničemu služili".

"Nikada nećemo napustiti našu zemlju, umrećemo za nju", kazao je libijski lider dodavši da će se "borba nastaviti do pobede".

U međuvremenu, Afrička unija (AU) je na samitu u Malabou odlučila da njene članice neće sprovesti zahtev Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje libijskog lidera Moamera Gadafija. Afrička unija navela je u rezoluciji da "države članice neće sarađivati u sprovođenju naloga za hapšenje" generala Gadafija i pozvale Savet bezbednosti UN da "sprovede mere kojima bi se sprečio proces tog suda protiv Libije".

Afrička unija je ukazala da "zahtev za hapšenje ozbiljno komplikuje napore koji imaju za cilj nalaženje rešenja za krizu u Libiji političkim pregovorima".

Sudije Međunarodnog krivičnog suda izdale su zahteve za hapšenje Gadafija, njegovog sina Saifa al-Islama i šefa obaveštajnih službi Libije Abdalaha Al-Senusija, zbog zločina protiv čovečnosti počinjenih u Libiji od 15. februara. Šefovi afričkih država ocenili su takođe na samitu u Malabou, u Ekvatorijalnoj Gvineji, da libijski lider Moamer Gadafi ne treba da učestvuje u pregovorima za izlazak zemlje iz krize.

"Gadafi ne treba da učestvuje u procesu pregovora", izjavio je komesar za mir i bezebdnost Afričke unije Ramtan Lamamra, citirajući finalni dokument koji je usvojen na 17. samitu Afričke unije posle nekoliko sati pregovora. Šefovi država su usvojili načelan dogovor, dodao je komesar.

Dokument će biti predat posrednicima Afričke unije – Južnoj Africi, Kongu, Maliju, Ugandi i Mauritaniji - da uruče libijskim vlastima i opoziciji. U tekstu se predlaže primirje, zatim omogućavanje pristupa humanitarnoj pomoći za građane Libije, kao i period tranzicije sa organizovanjem demokrtaskih izbora. Pitanje Libije je bilo glavna tema samita, koji se završio u petak uveče.

"Svi se slažu da Gadafi treba da ode s vlasti. Neki to kažu javno, neki ne", rekao je predstavnik libijske opozicije Mansur Saif al Nasr, koji je prisustvovao sastanku u Malabou.

Izvor: Abrašmedia [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57869

Links in this article
  [1] http://abrasmedia.info/dnevne-novosti/svijet/gadafi-preti-napadima-na-evropu