KONTRAPUNKT

Eko-akcija Sisak: ’rafinerija je tempirana bomba!’

Vesti sa fronta / Priroda i društvo
Posted by kontrapunkt Jun 21, 2011 - 01:09 PM


Na tu tempiranu bombu neulaganja i dotrajalost rafinerije upozoravamo već dugi niz godina. Također građanima nisu dostupni podaci postaja koje mjere kakvoću zraka u Sisku, a isti slučaj je zabilježen i u ponedjeljak - jer ne rade dvije postaje koje su najbliže rafineriji. Udruga oboljelih od karcinoma ističe da od bolesti dišnih putova Siščani umiru dva i pol puta češće nego stanovnici drugih hrvatskih gradova.

Nakon velikog požara u INA-inoj rafineriji nafte u Sisku, koji se vidio i iz Zagreba, oglasili su se članovi Sisačke eko akcije te poručuju da je rafinerija tempirana bomba zbog dotrajalosti te da stanovnici tog grada u takvim uvjetima ne mogu normalno živjeti.

“Rafinerija nije poštivala rokove za modernizaciju koje je preuzela prema prvom sporazumu još od 2001. Iz tog sporazuma je napravljena samo prva faza, koja je usko rađena samo za ostvarivanje što većeg profita Rafinerije nafte Sisak, a kasnije faze, koje su trebale voditi ka modernizaciji rafinerije, ulaganja u postrojenja koja bi osigurala i daljnji rad rafinerije, donijeti boljitak građanima grada Siska da mogu u svom gradu normalno živjeti, može se reći nisu niti započele”, poručili su iz Sisačke eko akcije nakon velikog požara u INA-inoj rafineriji nafte.Podsjetimo, požar u rafineriji buknuo je u ponedjeljak oko 10 sati ujutro, a ugašen je nakon višesatne borbe vatrogasaca iz Siska, Zagreba i Velike Gorice. Oblak dima bio je visok oko 200 metara i vidio se iz Zagreba, a ozlijeđene su najmanje tri osobe, dok su stanovnici koji žive u blizini rafinerije bili evakuirani.

Iz Sisačke eko akcije poručuju kako neulaganja i dotrajalost rafinerije nisu neka novost, jer na tu tempiranu bombu upozoravaju već dugi niz godina. Također, ističu i kako građanima nisu dostupni podaci postaja koje mjere kakvoću zraka u Sisku, a isti slučaj je zabilježen i u ponedjeljak - jer ne rade dvije postaje koje su najbliže rafineriji, tvrdi udruga.

Članovi eko akcije tvrde da nisu za zatvaranje INA-ine rafinerije, već traže da se ubrza faza modernizacije, a zbog neadekvatne reakcije prozivaju i Vladu.

Udruga oboljelih od karcinoma traži pravo na zdravlje i čist okoliš

Sisačka Udruga oboljelih od karcinoma ponovo je u ponedjeljak pozvala sve odgovorne institucije i pojedince da "hitno poduzmu mjere" kako bi građani Siska i okolice dobili jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na zdravlje i čist okoliš.

U priopćenju tvrde kako od bolesti dišnih putova Siščani umiru dva i pol puta češće nego stanovnici drugih hrvatskih gradova iako ih, kako navode, uvjeravaju da je zrak prve kategorije.

Ocjenjuju da će današnji požar zasigurno imati posljedice na zdravlje ljudi i okoliš te bi bilo primjereno da (ne)odgovorni voditelji snose krivnju umjesto da, "kao što je to obično slučaj, imaju potporu i zaštitu državnih institucija".

"Da se Ina pridržavala rokova vezanih uz modernizaciju rafinerije, taj se požar vjerojatno ne bi dogodio", stoji u priopćenju Udruge oboljelih od karcinoma.

Udruga u priopćenju kaže kako je nedavno hrvatska javnost u izvještaju o kakvoći zraka u Sisku bila obaviještena o tome da Siščani udišu zrak prve kategorije, a u jednom izvještaju radne skupine Ministarstva zdravstva prije godinu dana stoji da od 2003. do 2008. Siščani imaju dva i pol puta veću smrtnost od bolesti dišnih putova.

Svima je jasno da kroz naše dišne putove i pluća udišemo zrak, a po izvještaju Ministarstva zdravstva, sve upućuje na to da je zrak u Sisku dva i pol puta lošiji, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Sisačka Udruga oboljelih od karcinoma napominje kako je poznato da dugotrajna izloženost određenim onečišćenjima može pridonijeti razvoju kronične opstruktivne bolesti pluća.

Zelena lista: stalno kršenje sigurnosnih i ekoloških standarda

Stranka Zelena lista ustvrdila je sinoć da najnoviji požar u sisačkoj rafineriji još jedanput pokazuje kako Ina stalno krši sigurnosne i ekološke standarde.

Podsjećajući kako današnji požar nije prvi na pogonu KP-6 te u drugim pogonima u posljednjih nekoliko godina, Zelena lista navodi kako nema smisla nabrajati mnoge "ispade sistema i kvarove u rafineriji koji godinama teško zagađuju" zrak u Sisku i ugrožavaju zdravlje njegovih stanovnika, a "sama za sebe dovoljno govori činjenica što Sisak ima vrlo brojnu Udrugu oboljelih od karcinoma".

Svjedoci smo godinama svojevrsnom razgovoru između ’ludih i gluhih’ – s jedne strane Ina uvjerava sve da ulaže golema financijska sredstva u modernizaciju i ekološku zaštitu, a sisački zrak, koji je treće kategorije, te mnoštvo bolesnih stanovnika svjedoče suprotno. Bolje stanje nije ni u riječkoj rafineriji, navodi Zelena lista.

Napominjući kako Ina tvrdi da je dosad samo u Sisak uložila 118 milijuna eura, Zelena lista kaže da se učinak od toga kad je riječ o sigurnosti i smanjenom ekološkom zagađenju baš ne primjećuje, iako je rasprodaja nacionalne naftne kompanije počela još 2002. radi strateškog ulaganja u obnovu rafinerija.

Ta stranka smatra da je za požar u sisačkoj rafineriji najodgovorniji MOL, ocjenjujući da Inini suvlasnici iz Mađarske nemaju interes da održavaju i grade hrvatske rafinerije jer u svojoj zemlji imaju previše takvih kapaciteta,

Zelena lista ističe kako je prava sreća što je požar obuzdan i izbjegnuta tragedija u Sisku i pita se kakav će biti nalaz inspekcije kad je riječ o zagađenju jer je Ina već u svojemu prvom priopćenju odlučno tvrdila kako ekološkog zagađenja nema.

"To što se masni crni dim dizao 200 metara u visinu i bio vidljiv sve do Zagreba Ina, naravno, ne smatra zagađenjem", navodi Zelena lista, koju zanima i hoće li - utvrdi li se zagađenje - Ina biti kažnjena kaznom malo većom od 150.000 kuna, koliko je dobila lani sudskom presudom za, kako se navodi, uzastopno trovanje građana Siska 2008.

via ZaMirZine [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57851

Links in this article
  [1] http://www.zamirzine.net/spip.php?article10808