KONTRAPUNKT

Anti-NATO demo kombo

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by kontrapunkt Jun 13, 2011 - 12:14 PM

Aktivisti Saveza komunističke omladine Jugoslavije su u znak protesta protiv predstojeće NATO konferencije u Beogradu (13.-15. juna) na Kalemegdanu postavili veliki baner sa porukom “NATO UBICE NIKAD DOBRODOŠLE”.

Update
Antinatotwit Anti-NATO kampanja [1]

Jedan od uhapšenih je prekršajno osuđen na 15 dana zatvora i prebačen u Padinsku skelu. Nemamo podatke za ostale. Krivični procesi tek slede

Antinatotwit Anti-NATO kampanja [2]

Nikoli Vukobratoviću iz Hrvatske, određen je jednomesečni pritvor. Verovatno će biti poslat u Centralni zatvor u Beogradu.“Pokret za slobodu” koji je i inicijator protesta je dobio podršku od uglednih svjetskih intelektualaca kao što su Noam Čomski i Tarik Ali.

U pismu Pokretu za slobodu, Tarik Ali, britanski pisac, novinar i lijevo orijentisani intelektualac pakistanskog porijekla, napisao je povodom održavanja NATO konferencije u Beogradu:

Ima nečega skarednog u činjenici da Beograd, koji još uvek ima vidljive ožiljke od NATO bombardovanja, organizuje ovu vojnu stratešku konferenciju. NATO je sada ništa više od vojnog oružja američkog carstva, kojim se drugim zemljama nameće pokornost. Vlastodršci u državama Balkana ponašaju se bez ikakvog srama. Zaslijepljeni američkom moći ne mogu da prepoznaju da im se sopstvena budućnost već odvija u drugim vazalnim državama u Evropi i drugdje: kriza na Islandu, u Irskoj, Grčkoj i arapski ustanak protiv korumpiranih i kolaboracionističkih režima. Želim vam svu sreću u vašoj mobilizaciji. Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina imaju zajedničke vlastodršce. Važno je da se povezivanjem odozdo stvori novo zajedništvo.

Tarik Ali

Mislim da bi bila greška da Srbi razmatraju pridruživanje NATO-u s obzirom na istoriju NATO-a i njegovu sadašnju ulogu globalne intervencionističke sile predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

Noam Čomski

(AbrašMEDIA) [3]

Hapšenja na Anti-NATO protestu!

Obaveštavamo vas da je na današnjem protestu Anti-NATO kampanje u 18h ispred Sava Centra policija uhapsila barem sedam mirnih, nenasilnih demonstranata. Koliko nam je poznato, dvojica se trenutno nalaze u policijskoj stanici u ulici 29. Novembra, a ostali se nalaze u policijskoj stanici Novi Beograd.

Policija odbija da nam da bilo kakve informacije o uhapšenima, ali kako saznajemo od advokata – nameravaju da im po ubrzanom postupku, instant sude za “Ometanje službenog lica pri vršenju dužnosti” i “Narušavanje javnog reda i mira”. To bi značilo da će uhapšenima biti uskraćeno pravo na pravedno suđenje, jer neće moći da iznesu svoju odbranu na adekvatan način, niti će moći da prilože video snimke i fotografije hapšenja na kojima se jasno vidi da nikoga nisu ometali i da nisu narušavali javni red i mir, niti će moći da pred sud pozovu svedoke odbrane koji bi takođe mogli da potvrde ovo.

Za sada fotografije sa protesta dostupne su na sledećoj adresi [4]

Pre manje od 15 minuta: Roditelji i prijatelji nekih od uhapšenih koji su otišli do B92 da se tamo raspitaju i daju izjave bili su izbačeni iz zgrade od strane policije i rečeno im je da nemaju oni šta i o čemu da se raspituju.

Kada budemo imali nove informacije obavestićemo vas, u međuvremenu vas pozivamo da nam pomognete tako što ćete obavestiti medije, zvati ih i pitati šta se dešava sa ljudima koji su večeras uhapšeni ispred Sava Centra, ili tako što ćete pomoći na neki drugi način.

Anti-NATO kampanja [5]

Uhapšeni levičari kod Sava centra

Uhapšeno osam levičarskih aktivista okupljenih u Anti-NATO kampanji, koji su protestovali ispred Sava centra zbog predstojeće vojne konferencije.

Kako je saopštila ta kampanja, oni su prebačeni u policijsku stanicu u Ulici despota Stefana.

Pomoćnik načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Nikola Popovac kaže za B92 da je policija više puta upozorila građane da skup nije prijavljen. “Sa obzirom da nije došlo do udaljavanja, osam lica je privedeno”, rekao je on.

“Pet osoba će biti zadržano po krivičnoj prijavi, a troje kod sudije za prekršaje po skraćenom postupku gde će biti izrečene adekvatne kazne. Petoro se sumnjiči za krivično delo ometanje službenog lica u vršenju poslova bezbednosti, a preostali na osnovu kršenja zakona o okupljanju građana”, kaže Popovac.

Kako navodi Anti-NATO kampanja, policija odbija da pruži bilo kakve informacije o uhapšenima, ali kako saznaju od advokata – sudiće im se po ubrzanom postupku.

“To bi značilo da će uhapšenima biti uskraćeno pravo na pravedno suđenje, jer neće moći da iznesu svoju odbranu na adekvatan način, niti će moći da prilože video snimke i fotografije hapšenja na kojima se jasno vidi da nikoga nisu ometali i da nisu narušavali javni red i mir, niti će moći da pred sud pozovu svedoke odbrane koji bi takođe mogli da potvrde ovo”, navodi Anti-NATO kampanja.

Podsetimo, Strategijska vojna konferencija za NATO i partnerske zemlje počinje sutra u Beogradu, a protestni miting, u centru Beograda, danas su organizovali i Demokratska stranka Srbije uz podršku pojedinih nevladinih organizacija, a prisutni su bili i brojni pripadnici ultradesničarskih organizacija Obraz i 1389.

(b92)

via ANTIFA-BIH [6]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57825

Links in this article
  [1] http://twitter.com/#%21/Antinatotwit
  [2] http://twitter.com/#%21/Antinatotwit
  [3] http://abrasmedia.info/dru%C5%A1tvo/aktivizam/skoj-postavio-baner-na-kalemegdanu-pokret-za-slobodu-dobio-podr%C5%A1ku-od-%C4%8Domskog-i-ta
  [4] http://www.facebook.com/pages/Ne%C4%87emo-NATO-skup-u-Beogradu/209448222420379?sk=photos
  [5] http://antinato.in.rs/?q=node%2F53
  [6] http://www.antifa-bih.org/?p=3244