KONTRAPUNKT

Split Pride 2011 - Krvave glave na rivi

Video / Vesti
Posted by kontrapunkt Jun 12, 2011 - 01:54 AM

Gay Pride - Split - Krvave glave na Rivi (Opsadno stanje) [1]
Zahvaljujući smušenoj reakciji policije fašitički homofobi su upropastili splitski prajd.


Zahvaljujući smušenoj reakciji policije fašitički homofobi su upropastili splitski prajd.

11.06.2011 - Kamerman RTL-a je pogođen kamenom u glavu, ukupno su ozlijeđena 4 novinara. Na čelu kolone bili su Kerum, Severina i Thompson. Ali od kartona.

16:30 Nakon što je program na rivi oko 16.20 sati završen, sudionici povorke su, praćeni policijom, preko Voćnog trga i Pjace odvedeni na jednu lokaciju u gradu na osvježenje i okrijepu, nakon čega će ih se u grupicama izvesti iz grada. Antigay prosvjednici još uvijek, u velikom broju, negoduju na rivi.Policajci su sudionike povorke, oko 16.40 sati, na vrhu Bosanske ulice, počeli pojedinačno izvoditi iz skupine te ih prebacivati u policijska vozila bez oznaka kako bi ih prevezli na sigurno. Policija je potvrdila kako su ozlijeđena četvorica novinara.

15:50 Središte rive, prostor od splitske banke do prvih štekata, trenutno je potpuno raščišćen, no sudionici Pridea i dalje su okruženi homofobima koji im ne prestaju upućivati povike mržnje, mnogi od njih su odjeveni u crne majice te dižu ruke u znak fašističkog pozdrava te i dalje povremeno gađaju gay aktiviste raznim predmetima.

15:40 Prema prvim informacijama iz policije, ukupno pet osoba je zatražilo liječničku pomoć, a privedeno je 70 osoba.

15:28 Oko 15 sati i deset minuta Gay Pride je prekinut, jedna od organizatorica povorke na pozornici na rivi je kako su ''država i policija podbacile'', te je od policajaca zatražila evakuaciju sudionika Gay Pridea. Policija svako malo privodi nove izgrednike. - Policija i država nisu osigurala naša pravo na javno okupljanje. Ovo je gori debakl nego što je bio u Beogradu ili Zagrebu. Zato prekidamo povorku i ovako ne možemo u EU - izjavila je predsjednica Kontre Sanja Juras za Novu TV. - Prema posljednjim informacijama, čekamo da se raščisti ova situacija, a onda će nas policija razvesti maricama - kazala je za Novu TV Mirjana Kučer iz Udruge Domine, jednog od organizatora Pridea. Kučer je također uputila niz kritika na račun policije koja, kako je kazala, nije odradila svoj posao kako je trebalo.

15:19 Osim kamermana RTL-a navodno su ozlijeđeni i fotoreporter 24sata te novinar Hine. Oko 15 sati situacija se pomalo smiruje, ozlijeđenima se pruža liječnička pomoć, a i dalje se čuju uvredljivi uzvici.

15:10 Na rivi se mogu vidjeti ljudi krvavih glava, a među ozlijeđenima je i kamerman RTL-a Jerko Živković koji je pogođen kamenom u glavu.

15:04 Nešto prije 15 sati policija je uspjela raščistiti prolaz i povorka je stigla do bine na rivi, no iza ograde i dalje vlada potpuni nered. Policija uhićuje brojne građane, a mnogi se odupiru uhićenju te je došlo do niza manjih incidenata.

14:50 Na ulazu iz Marmontove ulice na rivu, paradu su pak dočekali povici "Ubij pedera!", a kraj ribarnice je na povorku bačen suzavac. Oko 14.45 sati brojni građani su se razbježali s rive, te se moglo čuti kako je upravo i na rivi muškarac srednjih godina bacio suzavac. U gradu sada već vlada totalni kaos, povorka se jedva uspjela probiti na rivu gdje su sudionike parade građani počeli gađati kamenjem, velikim komadima plastike i svim što im se nađe pri ruci. Čuju se eksplozije petardi....

14:44 - Oko 14.30 sati povorka je prošla pored poznatog splitskog kafića "Semafor" gdje su sudionici povorke doživjeli aplauz od okupljenih građana, ali i prvi napad - mlađi muškarac na bacio je čašu na aktiviste u povorci ponosa na što je hitro reagirala interventna policija. Na ulazu u Marmontovu ulici paradu su pak dočekali povici "Ubij pedera!", a brojni pripadnici interventne policije su oko 14.35 sati potrčali prema Rivi gdje je, izgleda, došlo do incidenta...

14:25 Sudionici povorke nose transparente na kojima piše 'Moj tata je gay, moja savjest je čista' te 'I mi isto volimo bile'. Na Prideu je viđen i Željko Kerum, Marko Perković Thompson i Severina. Ali od kartona.

14:16 Većina okupljenih mirno promatra okupljanje gay aktivista, no ima i onih koji negoduju. Policija je tako u Marmontovoj ulici privela Kristinu Ćurković, donedavnu aktivisticu udruge "Volim Hrvatsku", koja je sa skupinom istomišljenika pokušala napraviti živi zid kako bi zapriječili put povorci, javlja Slobodna.

Oko 14.45 sati pred Đardin je stigao i autobus s aktivistima iz Zagreba koji su se pridružili sudionicima povorke koji su čekali u parku te se okupilo ukupno oko 200 osoba. Povorci ponosa pridružili su se i neki poznati Splićani poput Ante Tomića, Zlatka Galla i Jurice Pavičića, dok se od političara pojavio jedino Goran Kovačević, predsjednik splitskog HNS-a i gradski vijećnik. Iz Đardina će se povorka zaputiti prema Rivi gdje je postavljena velika pozornica. Povorku će na Rivi dočekati oko osam tisuća znatiželjnih građana.

14:10 - Grad nadlijeće i policijski helikopter.

13:58 - Broj sudionika Gay pridea narastao je na oko 150, puno više ima znatiželjnika. Za sada nema izgreda.

Jutarnji ListThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57821

Links in this article
  [1] http://old.kontra-punkt.info/#