KONTRAPUNKT

Zašto me boli kita

Kolumne / O Marsovcima i revoluciji
Posted by kontrapunkt Apr 15, 2011 - 02:38 PM

I don't care

Piše: Miloš Rančić

Jedan prijatelj mi je pre neki dan kenjao oko nedovršenih iskaza. Pa, ajd da dam taj načelni odgovor koji sam usmeno dao i njemu.

Ukratko, sve relevantne sfere društva u Srbiji su korumpirane. Pa čak i mnoge ne tako relevantne.Ovo nije više stvar dobijanja posla, davanja para lekaru, stizanja na neku političku poziciju ili podmićivanja sudije. Da je stvar samo u tome, naše društvo se ne bi previše razlikovalo od ma kog drugog. Svuda ima korupcije i svuda se može svašta dobiti za dovoljno para.
Problem u Srbiji je što je svaka iole relevantna pora društva korumpirana. Da bi se neko bavio nečim u Srbiji, mora da ima neku vezu. To se duboko proteže u svaki oblik bilo čega što bi se moglo nazvati iole kreativnim. I to je često manje pitanje novca, a mnogo više veza, dilova, bivanja "našim". 

Ovo, dakle, nije pitanje samo političkog i ekonomskog mainstreama, već je pitanje i apsolutnih margina društva. Kad aktivista u Srbiji ukazuje na korupciju, to obično znači da nije dobio dovoljno veliki deo kolača, pa se zato buni. Pa čak i da nije tako, da konkretna osoba stvarno ne voli korupciju, potpuno su drugi aršini posmatranja na tuđe u odnosu na sopstvene postupke koji bi se mogli opisati kao blaži ili teži oblik korupcije.

Takva situacija čini naučnom fantastikom pomisao na to da neki deo društva ne mora biti korumpiran. Prosto, podrazumeva se da sve ima neku svoju cenu, bilo ona u novcu ili u uslugama, odnosno prolazu ka narednim nivoima korupcije.

Ako stvarno ne želiš biti korumpiran, gledaju na tebe kao na Marsovca. Naravno, sa dijapazonom reakcija: od pozitivnog iščuđavanja da tako neko ipak postoji, pa do, naravno, vrlo ksenofobnih reakcija -- ako nisi jedan od njih, onda si, naravno, neprijatelj.

U takvim okolnostima, jedini racionalni odgovor je: "Boli me kita!" Odgovor jeste racionalan, jer je potpuno iracionalno čak i pokušati ukazati na probleme koji postoje apsolutno svuda. I, kako vreme prolazi, to sam sve uspešniji u primeni tog zen metoda po pitanju bilo čega u Srbiji.

Naravno, imam slabosti. Ponekad me ponese ideja da je ipak moguće ovde napraviti nešto kreativno bez ulaska u različite dilove, tj. u korupciju. Naravno, u 100% slučajeva sam ustanovio da je to nemoguće. I, naravno, ovde govorim o bilo čemu što ima ma kakav uticaj van mog neposrednog okruženja.

Ponekad se zajebem, pa u naletu rezignacije kažem i nešto što moram da objašnjavam. A da bih objasnio, morao bih da napravim solidno istraživanje. A kako to nema apsolutno nikakve svrhe, jer ne postoji iole relevantna grupa ljudi kojoj bi se time obratio (up. gore zašto), onda svakako nemam apsolutno nikakvog motiva da se posvetim takvom istraživanju.

Meni, naravno, ostaje da se bavim svojim stvarima koje nemaju neposredne veze sa stanjem društva u Srbiji. A ima ih dosta i ima ih kreativnih i, da, može se živeti u Srbiji a da vas stanje društva uglavnom ne dotiče.

I potpuno sam svestan da korupcije ima i van Srbije i u onome čime se bavim. Ali, to nije tako sistematično, u čemu se apsolutno sve van kuće gleda kroz prizmu dilova, tj. korupcije.

Pritom, da je moguće detektovati segmente društva koji su razumno manje korumpirani, od kojih ima neke vajde, stvar bi bila drukčija. Tražio sam i nisam našao, a nisam malo tražio. Da je moguće napraviti neko jezgro koje bi bilo takvo, stvar bi takođe bila drukčija. Pokušao sam ne jednom.

Zaključak mi je da nam je društvu u Srbiji za tako nešto potrebno da prođe još poneka generacija. Lično se uzdam u one rođene od 2000. na ovamo. Dakle, još jedno dvadesetak-trideset godina.

U tom smislu, sada i ovde, mogu samo da kažem da me, vrlo iskreno i iz dubine duše, boli kita!This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57602