KONTRAPUNKT

Suzavac na zagrebačkim ulicama

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by kontrapunkt Feb 25, 2011 - 07:08 AM

zg

Tisuću prosvjednika, od Dinamovih navijača pa sve do Veselih vegana, raštrkano je večeras na zatvorenim prilazima Markovom trgu. Pendreci su mahali zrakom, 11 osoba privedeno, nekoliko ozlijeđeno, a Vlada - nije srušena

Oko tisuću prosvjednika okupilo se večeras u Zagrebu raštrkani na više prilaza Markovom trgu koje je policija prethodno zatvorila. Pred ogradama na vrhu Radićeve zatekli smo više od pedeset policajaca s jedne strane ograde, a isto toliko prosvjednika s druge. Među njima je i jedan ulični svirač na gitari isprobavao svoju novokompiranu skladbu i pokušavao skupiti koju kunu u šešir na pločniku: "A sirotinjo ti krepaj, bolja vremena čekaj..." 

"Neka odu u neku vukojebinu da nas ne moraju gledat", komentiraju prosvjednici.Na ogradi postavljenoj na Gornjem gradu u blizini zatekli smo sličnu situaciju. Na pjevanje Jure i Bobana od jedne strane, druga skupina uzvikuje da se ostave tih parola, jer da su to podmetnuti HDZ-ovci. Najveća gužva bila na vrhu Mesničke ulice. Među nekoliko stotina uglavnom mlađih građana, nekolicina je bacala stvari na policiju na što su dobro opremljeni policajci, kojima su doduše štitovi spadali s ruku zbog loših čičaka, krenuli prema naprijed potiskivati ljude niz Basaričekovu ulicu.

Policija je osim pendreka, upotrijebila i sprej suzavac, dok su prosvjednici zapalili tri kontejnera i iščupali prometni znak.

Parkirani automobili loše obaviještenih vlasnika činili su usku ulicu još užom pa su pojedini prosvjednici preskakali preko automobila pokušavajući pobjeći od policijskih pendreka. Nije bilo ugodno osjetiti pendrek u leđima. "Neću te tući, ali ajde odlazi", kazao mi je policajac.

"U službene prostorije policije privedeno je 11 osoba", priopćila je policija. Među njima je i organizator Ivan Pernar koji je opet pokušao preskočiti ogradu.

Ostatak skupine se zatim spustio na Ilicu gdje je stotinjak ljudi blokiralo promet desetak minuta. Zaustavljen je tramvaj broj 6 i lupanjem po tramvaju putnici natjerani da izađu van. Kolona je zatim otišla na Trg bana Jelačića gdje je najizdržljivija skupina još sat vremena uzvikivala "Jaco, odlazi" i slične poruke, ali i "subota, subota" ispred nekolicine specijalnih policajaca.

Sa strane je stajalo i nekoliko Veselih vegana s porukom da "svaka Vlada koja podržava mučenje i ubijanje životinja, mora odstupiti."

Izvor: H-alter [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57562

Links in this article
  [1] http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/suzavac-na-zagrebackim-ulicama