KONTRAPUNKT

Tone bombi i toksičnog otpada uz italijansku obalu Jadrana

Video / Vesti
Posted by kontrapunkt Jan 19, 2011 - 03:42 PM

Tone bombi i toksičnog otpada uz italijansku obalu Jadrana [1]
x [2]
Italijanska obala Jadrana, često opisivana kao raj za ljubitelje mora, je odlagalište smrtonosnog vojnog otpada. NATO već decenijama koristi to područje za odlaganje nuklearnog materijala, i sada se strahuje da su se otrovne hemikalije proširile do turističkih centara i rejona u kojima se lovi riba.


Italijanska obala Jadrana, često opisivana kao raj za ljubitelje mora, je odlagalište smrtonosnog vojnog otpada. NATO već decenijama koristi to područje za odlaganje nuklearnog materijala, i sada se strahuje da su se otrovne hemikalije proširile do turističkih centara i rejona u kojima se lovi riba.Vazdušne snage NATO-a već decenijama koriste Jadransko more uz obalu Italije kao deponiju zastarelih i neupotrebljenih bombi i druge municije. U Italiji se strahuje da su se otrovne hemikalije iz bombi izlile kod letovališta i mesta za ribarenje.


Jadransko more uz obale Italije vazdušne snage NATO-a već decenijama koriste kao deponiju zastarelih i neupotrebljenih bombi i druge municije.

U Italiji se strahuje da su se otrovne hemikalije iz bombi izlile kod letovališta i mesta za ribarenje. Jedan italijanski novinar je to istraživao i zahteva odštetu za pogođena ribarska sela.

Na italijanskoj strani Jadrana prisutne su ogromne količine oružja i otrovnog otpada.

Tu su američke bombe iz Drugog svetskog rata i oružje NATO-a korišćeno 1999. godine protiv Srbije, uključujući i municiju sa osiromašenim uranijumom.

U tom oružju se često nalaze toksične materije, kao što su sumpor, fosgen i fosfor.

"Postoje područja gde se bombe hvataju u naše mreže. Ta mesta izbegavamo. Posle rata iz 1999. godine, ribe su praktično nestale iz naših voda. Hemikalije pogađaju i naše zdravlje, prave nam osipe na koži, zamagljen vid i druge probleme", kaže ribar Vitantonio Tedesko.

Novinar Đani Lanes godinama je istraživao na tu temu. Kaže da je za to vreme bio napadnut i da je primio brojne pretnje smrću.

Iako NATO tvrdi da postoji samo šest mesta za odbacivanje municije, Lanes tvrdi da je to samo vrh ledenog brega.

"NATO laže. Pogođena su 24 područja, a ne šest. Lokacije tih mesta nisu objavljene. Stanovništvo se drži u neznanju", kaže Lanes.

Italijanski novinar kaže da je pokušao da dobije odgovore od italijanskog ministra odbrane, i kaže da još uvek čeka iskren odgovor NATO-a.

"Radimo sve što možemo da poštujemo lokalne ekološke propise. Posle odbacivanja municije tokom povratka sa misija tokom kampanje za Kosovo, izveli smo operacije čišćenja", kaže pukovnik američke vojske Greg Džulijan.

Ipak, pošto je u mestu Molfeta uzetom kao primer, od nekada 200 ribara ostalo svega njih pet zbog nestanka ribe, Lanes zahteva da se tim zajednicama isplati odšteta. Kao odgovorne navodi Evropu, NATO, a na prvom mestu Sjedinjene Američke Države.
Izvor: RTS, 19.1.2011.


This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57479

Links in this article
  [1] http://old.kontra-punkt.info/#
  [2] http://old.kontra-punkt.info/#