KONTRAPUNKT

Fijat između referenduma i štrajka

Iz drugih izvora / Kapitalistička globalizacija
Posted by kontrapunkt Jan 14, 2011 - 01:31 AM

Radnici odlučuju da li žele da prihvate rigoroznije uslove rada kako bi torinski gigant zadržao produktivnost i ostao u Italiji

Serđo Marikone

Rim – Radnici „Fijatove” fabrike kraj Torina, „Mirafiori” danas će glasati na referendumu od kojeg zavisi i budućnost ovog najbitnijeg automobilskog postrojenja u Italiji. Nakon pozitivnog decembarskog glasanja predstavnika sindikata, sada je red na radnike da prihvate ili odbiju nova pravila rada u torinskom gigantu.

Obećana investicija od milijardu evra predviđena za ovo postrojenje biće „odmrznuta” samo ako radnici prihvate nova pravila neophodna za opstanak torinske fabrike, a to su uvođenje više smena, više dodatnih radnih sati, smanjivanje beneficija radnika, manje pauza, kazne za sindikate koje pozivaju na štrajk, kazne za radnike u slučaju štrajkovanja (sve do otpuštanja) kao i mogućnost neplaćanja odsustva tokom bolovanja.Za realizaciju investicije 2012. godine biće osnovana nova kompanija „Fijat-Krasler”, dok će novi uslovi rada biti radnicima „nadoknađeni” ne previše pozamašnom povišicom plata.

Reorganizacija rada ima za cilj upravo ujednačavanje produktivnosti italijanskih fabrika sa ostalom „braćom” širom sveta. Ipak, ova pozamašna reorganizacija proizvodnje bila je ujedno i glavni razlog neprihvatanja novog dogovora od strane samo jednog radničkog sindikata u decembru, Fiom (Federacije metalurških radnika).

Referendum sličnog tipa u napuljskoj fabrici „Pomiljano d’Arko” ove godine prihvaćen je sa 63 odsto pozitivnih glasova radnika, čime je napuljsko postrojenje obezbedilo prebacivanje proizvodnje nove „Fijatove” „pande” iz najproduktivnijeg postrojenja u Poljskoj.

Prvi čovek „Fijata” Serđo Markione potvrdio je da ukoliko na referendumu u petak 51 odsto radnika ne prihvati novi plan predviđen za „Mirafiori”, „Fijat” neće investirati u ovu fabriku.

„’Fijat’ ima alternativu širom sveta. Nedavno sam posetio Brampton u Kanadi gde su nas pozvali da investiramo i povećamo proizvodnju. Upućena nam je velika zahvalnost za investicije koje smo tamo napravili”, zaključuje Markione.

Italijanski automobilski gigant poslednjih dana potvrdio je još jedan poduhvat: učešće u „Krajsleru” povećano je sa 20 odsto na 25 odsto. „Postoji mogućnost povećanja učešća i na 51 odsto do kraja godine”, najavljuje Serđo Markione, „’Fijat’ ima finansijskih osnova da ovo učešće poveća i sada, ukoliko je to neophodno.”

Italijanski premijer Silvio Berluskoni podržao je juče „Fijatov” plan o podizanju produktivnosti u domaćim pogonima, naglasivši da će najveći domaći industrijski poslodavac imati dobar razlog da napusti Italiju ako ne dobije podršku sindikata o novoj organizaciji rada i racionalnijoj proizvodnji.

Sindikati se, pak, ovoj reorganizaciji kategorički protive.

„Markione svakodnevno vređa Italiju”, izjavila je Suzana Kamuso, nacionalni sekretar italijanskog sindikata CGIL (Generalna italijanska konfederacija za rad), pre svega zato što ne objavljuje detalje projekta „Fabrika Italija” predstavljenog u petogodišnjem planu, a predviđenog za investicije na Apeninskom poluostrvu.
Lider sindikata Fiom Đorđo Kremaski smatra da je ugrožavanje delovanja sindikata kao i odstranjivanje Fioma iz fabrika jednako fašističkom preduzetništvu. „To je isto kao kada bi se prihvatilo otcepljenje regije Val d’Aosta od Italije.”

Jedan od predstavnika ovog sindikata Mauricio Landini najavio je za 28. januar i generalni štrajk metalurških radnika „Fijata” koji će podržati i sindikat CGIL.

Markioneov petogodišnji plan predstavljen u aprilu prošle godine, koji je za mnoge viđen kao neka vrsta „nju dila” za automobilsku industriju, danas ostavlja mnoge posledice pogotovo kada je u pitanju Italija, kolevka ovog automobilskog giganta.

Novi Markioneov plan podelio je proizvodnju u „Fijatu” na dva ogromna ogranka. „Fijat” SPA obuhvata automobilski sektor i marke „Lanča”, „Alfa Romeo”, „Ferari”, „Maserati” i deo „Krajslera”. Dok „Fijat industrijal” pokriva ogranak proizvodnje kamiona i poljoprivrednih mašina marke „Iveko” i dela „Powertraina”.

Početkom 2011. ova nova dva ogranka su prvi put odvojeno predstavljena na berzi zabeleživši i ogroman uspeh (povećanje od 3,05 odsto za „Fijat industrijal” i 4,91 odsto za „Fijat” SPA).

Predstojeći referendum stavlja u pitanje mnoge aspekte buduće organizacije rada italijanskih radnika u fabrici „Mirafiori”: nacionalni ugovor, budućnost proizvodnje automobila u ovoj fabrici, odnose sa sindikatima i uopšteno budućnost automobilskog tržišta. Kako tvrde italijanski analitičari, od ishoda referenduma zavisiće pre svega i budućnost odnosa države i preduzetnika.

U fabrici „Mirafiori” minule godine proizvedeno je 178.000 vozila, a plan je da se proizvodnja znatnije poveća u 2012. Italijanska auto-industrija, u kojoj je „Fijat” nesporni lider, učestvuje s oko 11,4 odsto u ukupnoj privredi zemlje, koja je suočena sa najvećom recesijom od Drugog svetskog rata.

Negativnim ishodom referenduma transformisalo bi se i samo tkivo „Fijata”. Nekadašnja šala danas je sve bliža realnosti: u budućnosti bi tako umesto o „Fijatu” (Italijanskoj fabrici automobila Torino) moglo da se govori o „Fijadu” (internacionalnoj fabrici automobila Detroit).

Marina Lalović

Politika [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57460

Links in this article
  [1] http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Fijat-izmedju-referenduma-i-strajka.lt.html