KONTRAPUNKT

(VIDEO) Čovek skočio sa balkona rumunskog parlamenta

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by kontrapunkt Dec 23, 2010 - 08:54 PM

Električar na rumunskoj državnoj televiziji bacio se danas sa balkona rumunskog parlamenta tokom trajanja sednice u znak protesta zbog vladinih mera štednje, u trenutku kada je počeo da govori premijer Emil Bok

Balkon u rumunskom parlamentu je na visini od desetak metara, tako da je četrdesetogodišnji električar koji je pao na stolice u skupštinskoj sali teško povređen.
Pre nego što je skočio on je uzviknuo: "Bok, oteli ste nam prava naše dece! Na njegovoj odeći bile ispisane poruke "Ubili ste nam budućnost dece", "Sloboda" i "Izrešetali ste nas". Poslednja poruka odnosi se na izjavu presednika Trajana Baseskua koji je posle pobede na pedsedničkim izborima 2009. godine rekao "Sitnica, izrešetao sam ih".Hitna pomoć je odmah došla u parlament i povređeni električar prevežen je u bolnicu. Saopšteno je da je zadobio frakture i povrede grudnog koša.
Rumunski mediji javili su da čovek koji je danas pokušao samoubistvo u parlamentu ima velike porodične probleme. On živi sa dvoje dece, od kojih je jedno dete invalid, plata mu je smanjenja za 25 odsto i ukinuta mu je naknada za pratioca za dete.
Rumunski parlament trebalo je danas da glasa o poverenju vladi.
Lideri opozicije Viktor Ponta i Krin Antonesku izjavili su posle incidenta da se povlače sa sednice zbog tog tragičnog gesta, jer ne mogu da se pretvaraju da se ništa nije desilo.
Parlamentarna većina je ipak odlučila da se sednica nastavi bez rasprave o predlozima opozicije i samo sa glasanjem. To znači da bez opozicije u sali nema šanse da bude oborena vlada.
Premijer Bok izjavio je da je sada najvažnije da se spase život tog čoveka.
Rumunski politički komentator Bogda Kiriak ocenio je da je "cinično što je vladajuća većina odlučila da nastavi sednicu iako je jedan čovek žrtvovao svoj život i svakako svoje zdravlje".
Kiriak je zaključio da "vlasti čine ono što žele i što smatraju da je za njih dobro, a ne za Rumune".

Izvor: Press [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57408

Links in this article
  [1] http://pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/145252/%28VIDEO%29+%C4%8Covek+sko%C4%8Dio+sa+balkona+rumunskog+parlamenta+.html