KONTRAPUNKT

Studenti će zanoćiti ispred Vlade, privedeni demonstrant pušten

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by admin Nov 30, 2010 - 09:06 PM

Grupa od pedesetak studenata, koji traže da svima koji su ostvarili 48 ESP bodova i više država plati školarine, rešena je da celu noć, štrajkujući glađu, provede ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11. Studenti će, u improvizovanom šatoru od najlona, zanoćiti na temperaturi koja bi noćas mogla da se spusti i do nule. Do sada im se niko iz Vlade nije obratio. Milan Milin, student Više elektrotehničke škole koji je priveden oko 15 časova zbog toga što je metalnim novcem gađao ljude koji su ulazili u zgradu Vlade Srbije, nezvanično saznajemo, pušten je na slobodu.studentistrajkfotodmilenkovic27_f
Studenta Milana Milina policajci su priveli nakon što je bacao novčiće prema ljudima koji su ulazili u zgradu Vlade Srbije, ali je popodne pušten na slobodu

Stotinak studenata koji su oko 11.30 sati krenuli sa platoa Filozofskog fakulteta, stigli su ispred zgrade Vlade Srbije i u minut do 12 počeli štrajk glađu.

Pedesetak njih je nešto pre 14 sati blokiralo saobraćaj u Nemanjinoj ulici ka Železničkoj stanici, ali je oko 16 sati saobraćaj normalizovan.

Povređen student

studentistrajkfotodmilenkovic16_kf
Student J.R. povređen je oko 14 sati, kada mu je preko stopala prešao "pežo" u Nemanjinoj ulici. Student je na automobilu razbio vetrobran, a Hitna pomoć odvezla ga je potom do bolnice.

Uzbuđenje među okupljenim studentima izazvalo je i privođenje Milana Milina, studenta Više elektrotehničke škole. On je priveden oko 15 časova zbog toga što je metalnim novcem gađao ljude koji su ulazili u zgradu Vlade Srbije.

Student se opirao hapšenju, ali je na kraju policija uspela da ga savlada. Deo studenata okružio je policijsko vozilo u kojem je bio Milin, zahtevajući da ga puste i tvrdeći da nije nikog pogodio. Za to vreme, saobraćaj u oba pravca u Nemanjinoj, u delu od Vlade do Železničke stanice, bio je blokiran.

Posle desetak minuta policijsko vozilo u kojem je bio Milin napustilo je Nemanjinu. Predveče su nam neki od studenata potvrdili vest da je Milin pušten i da je najavio i da će sutra doći na protest.

Kada je, kasno popodne, počela da pada i kiša, studenti su napravili veliki zaklon od najlona. Jedan deo najlona su pričvrstili na obližnje drveće, a drugi kraj su zakačili na zid zgrade Vlade. Da bi svima koji prolaze duž Nemanjine ulice bilo jasno šta se događa, akademci su postavili i veliko belo platno na kojem piše „Štrajk glađu studenata".

- Niko od predstavnika vlasti nije hteo da nas sasluša. Sada smo ispred njihovih vrata da vidimo da li imaju snage i koliko mogu da izdrže da gledaju studente koji štrajkuju glađu. Primorani smo na ovo jer novca za školarine nemamo - rekao je Marko Pavlović jedan od organizatora studentskog protesta. 

Izvor: Blic [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57343

Links in this article
  [1] http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/220478/Studenti-strajkuju-gladju-ispred-Vlade-jedan-priveden