KONTRAPUNKT

Pobuna studenata – izveštaj o okupaciji Milbank Tauera

Bilbord / Protest & Survive
Posted by admin Nov 20, 2010 - 12:22 PM

london milbank

Ono što se desilo u sredu je najava onoga što će doći. Studenti i prosvetari su prvi koji su podigli glas protiv napada mera štednje, ohrabrujemo i ostatak radničke klase da ovo na isti način isprati. 

Prošle srede se u Londonu dogodio jedan od najmasovnijih i najburnijih protesta u skorijoj istoriji. Preko 50,000 prosvetnih radnika i studenata okupilo se u britanskoj prestonici, ne samo da bi iskazali protivljenje povećanju školorina, već i celokupnim reformama obrazovanja, zahtevajući pošteniji i besplatni sistem visokog obrazovanja. Anarhistička Federacija je među njima formirala "blok radikalnih radnika i studenata" koji je, skupa sa londonskom grupom Federacije solidarnosti, insistirao na tome da je kapitalizam uzrok krize, da se Levici i sindikalnim vođama ne može poveriti vođenje naših bitaka (što je predsednik NUS-a Aaron Porter nešto docnije i dostojno demonstrirao), kao i da je potrebna objedinjena, samonikla direktna akcija u sklopu međusobno podržanog uzvraćanja udarca.Suprotno navodima u korporativnim medijima, marš je u znatnoj meri činilo i uništavanje imovine, kao i okupacija Millbank Tower-a, sedišta glavnog odbora Konzervativne partije. Direktna akcija nije bila ograničena samo na ovo, već je ubrzo po okončanju protesta okupirana i Londonska ekonomska škola (London School of Economics), organizovan sit-down protest na Parliament Square-u, i nešto uništavanja imovine kod sedišta glavnog odbora Liberal-demokrata. Studenti i prosvetni radnici talasom ovih napada nisu samo ispoljili bes nakupljen u nezadovoljstvu cele generacije mladih ljudi, već su iskazali nepoverenje u parlamentarnu demokratiju i potrebu da borbu preuzmu u sopstvene ruke.

Odgovor medija i zvaničnih sindikata na ove događaje ne iznenađuje. Komentatori su brzo diskreditovali akcije kod Millbank Tower-a kao delovanje "militantne manjine", "Socijalističke radničke partije" ili "anarhista" - prema rečima Harry-ja Mount-a iz The Telegraph-a "možda imaju studentsku karticu, trećerazredne institucije koju nikada ne posećuju, koja prikriva njihovo kriminalno nasilje smokvinim listom principijelnog protesta". Aaron Porter je hitro pojurio da se prikloni svojim budućim poslodavcima iz Laburističke partije i njihovim optužbama. Kameron je sa svoje strane brzo kriminalizovao protestante, još jednom govoreći o povećavanju policijskog pritiska u prestonici - sve to dok su uspomene na smrt Ian-a Tomlinson-a od ruku policije, još uvek sveže u nasim sećanjima. Niti jedna aluzija na demonstrante kod Millbanka, kao "militantnu manjinu", "Socijalističku radničku partiju" ili "samo anarhiste" - nije tačna. Takva tvrdnja je još apsurdnija zbog istovremenih snimaka u vestima, koji su jasno pokazali raznovrsnost studenata i prosvetara (da, i mi smo bili tamo) kako sa uživanjem razbijaju prozore, kancelarijski inventar, i gužvajući se mlate se sa policijom, ali i samih intervjua sa protestantima koji su u više navrata priznali da je ovo njihov prvi protest.

Da, i anarhisti su bili deo ove akcije - naravno. Međutim, kakva je to slika "apolitičnih" studenata i prosvetara koja se promoviše u medijima? Da li to što smo anarhisti nas isključuje iz grupe "normalnih ljudi", iz toga da delujemo solidarno sa kolegama radnicima i studentima? Mi odbacijemo takve parališuće konstrukte. To je stvoreno da nas uguši, da nas nagura u šablon časnih, mirnih, na kraju i poslušnih i nedelotvornih protestanata. Kao i mnogi od kolega studenata i radnika, i mi prepoznajemo da jedino direktna akcija može dovesti značajnu promenu. Da bi se borili protiv smanjivanja socijalnih izdataka, moramo se boriti ne samo na ulicama, već i graditi zajednice u našim kampusima, insistirati na okupacijama, protestima sa sedenjem, šetnjama i uključivanjem onih koji su često isključeni ili marginalizovani u ovim borbama (čistači, nosači, administrativno i osoblje obezbeđenja, koje tiho radi za minimalac na našim univerzitetima).

londonmilbank 

Medijski eksperti i političari su takođe zagovarali, i nastavljaju da zagovaraju, da su studenti nekako privilegovani ili interesom okrenuti ka sebi. Ovo je ista taktika podele koja se koristi protiv svih radnika u javnom sektoru. U zbilji, mnogi od studenata su to TV intervjuima i objasnili, ovaj protest nije bio izveden toliko zbog njih samih, koliko zbog njihove mlađe braće i sestara, ili kasnije i njihove dece, koja u suprotnom neće moći da pohađaju univerzitet. Ovo je slično zabrinutosti koju iskazuju radnici u javnom sektoru, da će i oni trpeti posledice restrikcija. Ne smemo dozvoliti da se nipodaštavaju ove snažne veze solidarnosti između generacija, i između onih koji pružaju, i onih koji koriste usluge. Retorika koja kaže da su neki radnici i studenti privilegovana grupa, implicira da jedni druge ne treba da podržavaju. Moramo prepoznati šta je ovo ustvari - taktika "zavadi pa vladaj".

Takođe, potvrđujemo svoju posvećenost podršci svim onim žrtvama i uhapšenima zbog akcije kod Millbank Tower-a. Ohrabrujemo sve prosvetare i studente da učine isto.

Ono što se desilo u sredu je najava onoga što će doći. Studenti i prosvetari su prvi koji su podigli glas protiv napada mera štednje, ohrabrujemo i ostatak radničke klase da ovo na isti način isprati.

Anarhistička Federacija

Izvor: www.afed.org.uk, Antifabgd.net [1]

Prevod: Antifabgd.net [2] This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57327

Links in this article
  [1] http://old.kontra-punkt.info/#mce_temp_url#
  [2] http://old.kontra-punkt.info/#mce_temp_url#