KONTRAPUNKT

Protest ispred RTS

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by Jablan Nov 18, 2010 - 09:54 AM

Ispred zgrade RTS danas se održava protest Radničkog pokreta Srbije protiv načina izveštavanja te kuće o radničkim protestima i štrajkovima u Srbiji.

Protest pod nazivom „Priznajte poraz" organizuju radnici i mali akcionari više preduzeća koji su okupljeni oko Radničkog pokreta Srbije.

Kako su organizatori potvrdili skup je prijavljen a u planu je da se delegacija radnika sastane sa generalnim direktorom RTS Aleksandrom Tijanićem.

U saopštenju Radničkog pokreta navodi se da će se radnici "Trudbenika", "Srboleka", "Industrije precizne mehanike", "Lole-Montevar", IKL-a, IP "Prosvete", "Vršačkih vinograda", IPOK-a, "Šinvoza" i drugih preduzeća, na skupu ispred zrade RTS izraziti protest „zbog načina na koji javni servis izveštava o radničkim protestima i štrajkovima u Srbiji, odnosno zbog načina na koji RTS zataškava poražavajuće posledice privatizacije i neuspeh tranzicije u Srbiji"

„Predstavnici okupljenih radnika predaće glavnom uredniku RTS Aleksandru Tijaniću predlog da se na javnom servisu organizuje serija okruglih stolova na kojima ćemo otvoreno i u demokratskoj atmosferi razgovarati sa predstavnicima vlasti o kolapsu privrede u Srbiji i o uzrocima koji su doveli do ovako visoke nezaposlenosti i drastičnog siromaštva", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da je tranzicija u Srbiji „koja je trebalo da dovede do uspostavljanja vladavine prava i privrednog razvoja, doživela je potpuni poraz".

„Ne tražimo da odlučujemo o poslovanju svojih preduzeća onako kako se to radilo u vreme samoupravnog socijalizma. Naprotiv, tražimo da kao građani, radnici i mali akcionari budemo uključeni u procese od kojih zavise naše sudbine, naša radna mesta i naša imovina, onako kako se to radi u zemljama razvijene demokratije", navodi se u saopštenju.

Izvor: B92 [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57318

Links in this article
  [1] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=11&dd=18&nav_category=12&nav_id=473170