KONTRAPUNKT

CIA dala „utočište“ nacistima posle rata

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by Jablan Nov 15, 2010 - 06:42 AM

Tajna istorija ratnih operacija američke vlade nakon Drugog svetskog rata pokazuje da su američke tajne službe obezbedile „utočište" u SAD za nemačke naciste i njihove saradnike, tvrdi „Njujork tajms" na osnovu uvida u izveštaj Ministarstva pravde SAD, koji je četiri godine skrivan od očiju jasnosti.

U dokumentu se na 600 strana opisuju decenijski sukobi SAD sa drugim zemljama zbog toga što su primale i štitile naciste u zemlji i inostranstvu. Izveštaj pruža nove činjenice o više od 20 najozloglašenijih nacista u poslednje tri decenije. Govori se o pomoći koju je CIA 1954. godine pružala Otu fon Bolšvingu, saradniku Adolfa Ajhmana, koji je pomogao u pravljenju početnih planova „da se Nemačka očisti od Jevreja", a kasnije je radio za CIA u SAD.

U nizu dokumenata, zvaničnici Centralne obaveštajne službe raspravljali su o tome šta treba činiti ukoliko Fon Bolšving bude suočen sa svojom prošlošću: da li da poriče bilo kakvu povezanost sa nacistima ili da „to objasni u svetlu olakšavajućih okolnosti", navodi list.

Kada se saznalo za veze Fon Bolšvinga sa nacistima, ministarstvo pravde je 1981. godine zahtevalo njegovu deportaciju, ali je on preminuo u 72. godini, piše „Njujork tajms".

U celom slučaju najviše kompromituje činjenica da je CIA bila povezana sa nacistima emigrantima. U izveštajima prethodnih vlada već su priznali da je CIA koristila naciste u obaveštajne svrhe posle rata. Međutim, pomenuti izveštaj ide dalje i otkriva dublju upletenost službe u slične operacije. U njemu se pominje i slučaj Artura Rudolfa, nacističkog naučnika koji je rukovodio fabrikom municije Mitelverk u Nemačkoj. Doveden je u SAD 1945. godine zbog svoje stručnosti u pravljenju raketa, operaciji „Spajalica", što je bilo ime američkog programa koji je regrutovao naučnike iz nacističke Nemačke. NASA je čak odlikovala Rudolfa i proglasila ga tvorcem američke rakete „saturn pet". Dokumentacija otkriva činjenice i nivo američke um­ešanosti i obmanjivanja javnosti.

Čuvali deo skalpa Mengelea u fioci

Izveštaj opisuje posthumnu potragu američke vlade za dr Jozefom Mengeleom, koga su u Aušvicu zvali "Anđeo smrti". Deo njegovog skalpa držao je jedan zvaničnik ministarstva pravde u svojoj fioci. Takođe, opisano je ubistvo bivšeg esesovca u Nju Džerziju, a u jednom delu govori se o pogrešnoj identifikaciji stražara koncetracionog logora Treblinka poznatog kao Ivan Grozni.

Izvor: Blic [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57310

Links in this article
  [1] http://www.blic.rs/Vesti/Svet/217467/CIA-dala-utociste-nacistima-posle-rata