KONTRAPUNKT

G-20 odložio rešavanje krize

Iz drugih izvora / Kapitalistička globalizacija
Posted by Jablan Nov 14, 2010 - 09:18 AM

Lideri 20 najjačih privreda sveta priznali su juče u Seulu da je globalna privreda izložena „ozbiljnim rizicima", ali uprkos toj dijagnozi, učesnici samita u Seulu nisu postigli precizan dogovor za rešavanje akutnih, trgovinskih i privrednih disbalansa koji ugrožavaju kolektivni izlazak iz krize.

„Forum G-20 nije razrešio goruća sporna pitanja globalne ekonomije - transformacija te grupacije čiji legitimitet ionako nije dokazan može biti uskoro neumitna", procenjuje američki „Volstrit džornal".

Razočaranje posmatrača nije bez osnova. Umesto konkretnog dogovora na najvišem nivou, lideri G-20 naložili su svojim ministrima finansija da u prvoj polovini 2011. godine razrade brojne u Seulu usvojene „indikativne smernice".

„Svi se slažemo da su neophodni kriterijumi za procenu profila rizika i disbalansa u globalnoj ekonomiji. Samo još ne znamo koji su to kriterijumi", lakonski je priznao francuski predsednik Nikola Sarkozi koji je juče u Seulu preuzeo kormilo G-20 (sledeći samit lidera ovog foruma održaće se novembra 2011. godine u Kanu).

Otvoreni sukob Vašingtona i Pekinga oko realne vrednosti dolara i juana, smanjivanja suficita jednih i deficita drugih, dominirao je atmosferom samita u Seulu, toliko da je završni kominike jedva sročen, i to tek kao saopštenje bez ijedne brojke, prenose agencije.

Nijedna zemlja ne može da temelji svoj prosperitet na izvozu u SAD, upozorio je predsednik SAD Barak Obama na završnoj konferenciji za štampu u Seulu.

„Svetsku privredu treba zaštititi od trgovinskih barijera, finansijska tržišta vladaju se po ćudljivim zakonima, vodeće valute prekomerno fluktuiraju, sirovine su skupe, buja zabrinjavajući protekcionizam. Odgovornost prema istoriji i budućnosti sveta je velika", uzvratio je kineski predsednik Hu Đintao.

Preostali lideri G-20 različito su se ravnali prema stavovima Obame i Hua.

Britanski premijer Dejvid Kameron zatražio je od Kine da „bliže sarađuje sa G-20 i uvede veće političke slobode". Kineski predsednik Hu Đintao dobacio je za radnom večerom nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da „ne treba previše da pritiska ako hoće da uspe". Merkelova je Huu uzvratila: „Videćemo se do aprila."

„Berlin i Peking uspešno su se oduprli žestokom pritisku Vašingtona u Seulu", ocenjuje nemački „Špigl".

Kakve planove mogu već danas da kuju dva politički očigledno zbližena partnera i moćna izvoznika poput Kine i Nemačke, interesuje brojne posmatrače. Istovremeno, Hu Đintao je u Seulu potvrdio nakon susreta sa Dmitrijem Medvedevom da su Kina i Rusija „postigle konsenzus o sveopštem razvoju međusobnog strateškog partnerstva".

SAD su se na samitu u Seulu suočile sa smanjenim uticajem u međunarodnoj diplomatiji, upozorio je juče „Vašington post".

Završno saopštenje sa samita u Seulu potvrđuje ovu ocenu američkog dnevnika. U završnom saopštenju lideri G-20 obavezali su se da će se „zalagati za takve valutne kurseve koji će biti zasnovani na tržišnim principima", uz uzdržavanje od „konkurentne devalvacije". SAD su u pripremi samita G-20 insistirale na daleko direktnijoj osudi stroge kineske kontrole kursa juana.

Na samitu u Seulu razgovetni dogovori nisu sasvim manjkali, ali su se uglavnom odnosili na tehnička pitanja reformi globalnog bankarskog sektora.

Nastavak preraspodele glasačkih prava u Izvršnom odboru MMF-a u korist nadolazećih zemalja u razvoju i prvo, makar i uopšteno, obećanje G-20 da će pomoći i najsiromašnijim zemljama sveta - svrstavaju se među retke konkretne pomake na skupu u Seulu.

Piše: T. Vujić

Izvor: Politika [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57303

Links in this article
  [1] http://www.politika.rs/rubrike/Svet/G-20-odlozio-resavanje-krize.lt.html