KONTRAPUNKT

SAD povećavaju vojni arsenal u Izraelu

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by Jablan Nov 12, 2010 - 02:28 AM

Američka vojska treba značajno da poveća svoj vojni arsenal u skladištima u Izraelu do 2012. godine, piše danas izraelski dnevnik Harec (Haaretz).

Vojska će povećati arsenal u vrednosti od 400 miliona dolara, što će se dodati postojećem oružju vrednom oko 800 miliona dolara, piše list.

Američka vojska ima skladišta oružja u nekim zemljama saveznicama, među kojima su Izrael, Južna Koreja i neke zalivske zemlje. Oružje u tim skladištima se koristi u hitnim slučajevima.

Prema specijalnom sporazumu, Izrael može da koristi to oružje uz dozvolu SAD u hitnim situacijama, kao što je učinjeno tokom sukoba Izraela i radikalnog libanskog pokreta Hezbolah u leto 2006. godine.

Harec piše da su se Izrael i SAD dogovorili o vrsti vojne opreme koju će Amerikanci doneti u specijalne baze izraelske vojske.

Oprema će podrazumevati oklopna vozila, artiljeriju, municiju i veliku količinu bombi.

Izrael i SAD su ojačale vojnu saradnju. Nedavno su održane zajedničke vojne vežbe. Izrael je naručio 20 borbenih aviona F35.

Te dve zemlje su 2007. godine potpisale sporazum o vojnoj pomoći SAD Izraelu vrednoj 30 milijardi dolara u periodu od deset godina, kao i specijalne kredite za razvoj sistema izraelske antiraketne odbrane.

Izvor: Politika [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57293

Links in this article
  [1] http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/SAD-povecavaju-vojni-arsenal-u-Izraelu.lt.html