KONTRAPUNKT

CIA uništila snimke mučenja zarobljenika, ali nitko za to neće odgovarati

Iz drugih izvora / Evil Empire
Posted by Jablan Nov 10, 2010 - 06:32 AM

Američko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je kako nitko od dužnosnika CIA-e neće biti optužen zbog uništavanja snimki mučnih ispitivanja osumnjičenika za terorizam.

CIA je uništila 92 vrpce na kojima se vidjelo mučenje al-Qaidinih operativaca Abu Zubaydaha i Abd al-Nashirija. Oni su 2005. godine ispitivani uz "popularnu" metodu "waterboardinga", što znači da se ispitivanog uranja u vodu do trenutka kada misli da će se utopiti i nakon toga ga se pitaju daljnja pitanja. To je klasičan oblik mučenja zarobljenika koji su američki agenti često koristili.

Istraga o nestanku snimki je trajala gotovo tri godine. Jose Rodriguez, bivši tajni agent CIA-e, naredio je da se snimke unište. Vrpce su bile pohranjene u sefu u tajnom zatvoru u Tajlandu gdje su osumnjičenici bili ispitivani. Rodriguez je samo izvršio naredbe koju su mu dali odvjetnici CIA-e i Bijela kuća.

Tužitelj Jon Durham je odlučio ne podići optužnice protiv tajnih agenata i odvjetnika CIA-e zbog uništavanja snimki. Rodriguezov odvjetnik Robert Bennett je u priopćenju napisao da je Ministarstvo pravosuđa donijelo dobru odluku te da se njegov klijent treba smatrati "američkim herojem i istinskim patriotom koji je samo želio zaštititi svoj narod i državu.

Piše: I.Kri.

Izvor: Index.hr [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57281

Links in this article
  [1] http://www.index.hr/vijesti/clanak/cia-unistila-snimke-mucenja-zarobljenika-ali-nitko-za-to-nece-odgovarati/522622.aspx