KONTRAPUNKT

Nemci više ne veruju u kapitalizam

Iz drugih izvora / Kapitalistička globalizacija
Posted by admin Avg 20, 2010 - 12:13 PM

BERLIN - Ogromna većina Nemaca ne veruje više u kapitalizam i priželjkuje "novi ekonomski poredak".
Kako je pokazalo istraživanje instituta Emnid, urađeno po narudžbini Fondacije Bertelsman, čak 88 odsto Nemaca smatra da bi bolji bio neki novi privredni poredak.

Jer, kako rezultate istraživanje prenose mediji, građani Nemačke posle krize i recesije smatraju da kapitalizam "ne obezbeđuje socijalnu ravnotežu u društvu", kao ni "zaštitu okoline" niti "odgovoran odnos prema prirodnim resursima".Skoro 40 godina posle objavljivanja studije Rimskog kluba "Granice rasta", samo još trećina Nemaca veruje da se privredni rast povoljno odražava na životni kvalitet pojedinca.

Pri tome, kako naglašavaju autori studije, nikako "ne preti revolucija" u Nemačkoj, jer građani za nezadovoljavajuće stanje kapitalizma odgovornima ne smatraju samo političke i ekonomske vođe, već i same sebe.

Skoro četiri petine Nemaca smatra da svaki pojedinac treba da preispita svoj način života i razmisli da li je privredni rast zaista najvažniji".

Za ogromnu većinu Nemaca su društveni odnosi, zdravlje i čista životna okolina važniji od "umnožavanja novca i poseda".

Pri tome studija Bertelsmana pokazuje da zanimanje za ekološke teme i kritički stav prema sistemu nikako nisu karakteristični samo za obrazovanije i bolje stojeće slojeve stanovništva.

Tako se 75 odsto građana koji imaju završenu maturu slaže sa stavom da je "ekonomsko blagostanje manje važno od zaštite okoline i smanjenja dugova", ali isti stav zastupa i 69 odsto građana sa nižom školskom spremom.

Većina Nemaca više ne veruje u "sposobnost tržišta da samo sebe leči od poremećaja", ali istovremeno i 82 odsto zastupa stav da bez privrednog rasta nema političke stabilnosti i razvoja demokratije.

Istovremeno je pretežni deo nemačkih građana uveren da se privredni rast i zaštita čovekove okoline mogu uskladiti, ali samo uz odgovarajući angažman političara.

Izvor: rts [1] This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57230

Links in this article
  [1] http://www.rtv.rs/sr_lat/evropa/nemci-vise-ne-veruju-u-kapitalizam_207052.html