KONTRAPUNKT

Zidić za Dropulić | Zagreb, borba za Varšavsku

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by admin Jul 18, 2010 - 01:07 AM

Ministarstvu zaštite okoliša, koje je Horvatinčićevo zazidavanje stanara Ilice 11 proglasilo zakonitim, večeras su aktivisti iz Varšavske sagradili zid ispred vrata.

varsavska1707_060 

Zid od siporex blokova narastao je večeras nekoliko centimetara ispred ulaza u zgradu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ovom su intervencijom aktivisti upozorili da je to Ministarstvo zakonitom proglasilo Horvatinčićevu gradnju koja je nekolicini stanara Ilice zagradila stanove. Okupljenim prosvjednicima obratio se Ivan Božičević, stanovnik Ilice 11, kojemu je zid sazidan na četiri centimetra od balkona iako po lokacijskoj dozvoli razmak mora biti tri metra. "Obitelji Božićević se na zahtjev za inspekcijom ne javljaju mjesec dana, a medijima izjavljuju da je sve po zakonu pa ćemo i mi ministrici sagraditi takav "zakoniti" zid", najavio je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije."Ministrica Marina Matulović Dropulić je u najvećem sukobu interesa u Hrvatskoj. Kako da joj vjerujemo da je sve po zakonu kada je ona ujedno i dioničarka tvrtke IGH, Horvatinčićevog projektanta? DORH je dopis o nezakonitostima poslao i ovom Ministarstvu. A što je ministrica učinila?", upitao je Tomašević pred, procijenio je, tri tisuće okupljenih.

Prosvjednici su se prvo mirno okupili u Gundulićevoj ulici gdje je stotinjak policajaca blokiralo prilaz Varšavskoj, a iza ograda izbrojali smo i desetak marica u pripravnosti koje su večeras ostale prazne. Građani su ponijeli razna sredstva za proizvodnju buke, a nakon nekog vremena bučenja, onemogućeni u prilazu Varšavskoj, odlučili su krenuti prema Ministarstvu.

Tamo su osim ministrice Dropulić, poseban zvižduk okupljenih dobili urednici i voditelji HTV-a. Naime, u Dnevniku naše javne televeizije rečeno je jučer da je prosvjedovalo 150-200 dok je istodobno medij iste kuće, Hrvatski radio, rekao 2 000 ljudi.

"Molimo policiju i HTV da nabave racionalni program za brojanje ljudi", pozvao je Tomašević.

Za ponedjeljak je najavljeno novo okupljanje u 19 sati na uglu Gundulićeve i Masarykove ulice odakle će se krenuti u novu "posjetu", ovaj put gradonačelniku Bandiću.

Izvor: H-Alter [1] This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57201

Links in this article
  [1] http://www.h-alter.org/vijesti/vijesti/zid-za-dropulic