KONTRAPUNKT

Zagreb: Privremeno povlačenje iz Varšavske

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by admin Jun 18, 2010 - 06:40 PM

Aktivisti, koji već više od mjesec dana čuvaju Varšavsku ulicu, danas su srušili ogradu i odnijeli svoje stvari, najavivši time drugu fazu svoje kampanje.

Nakon što je Ministarstvo kulture izdalo dokument u kojem stoji da je prilikom izmjene GUP-a došlo do nepravilnosti koje nisu u skladu sa zakonom, aktivisti su zaključili da je vrijeme da svoje napore usmjere prema institucijama koje bi sad trebale povući sljedeći potez - Grad Zagreb, zagrebačku Skupštinu te DORH.Povlačenje iz Varšavske okarakterizirali su kao privremeno naglasivši kako će budnim okom pratiti daljni slijed zbivanja.

"Ekspertni tim Ministarstva kulture je nakon više od tri i pol godine zaključio da je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode prilikom davanja suglasnosti za izmjenama GUP-a učinio dvije nepravilnosti i to one koje se odnose na denivelaciju javne površine tj. rampu i odstupanje u dijelu i gradnje unutar dvorišta", rekao je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.

Prema tom dokumentu jasno je da investitor više ne može tvrditi kako je on taj koji štiti pravnu državu, već su to aktivisti Zelene akcije i Prava na grad, objasnio je Tomašević i rekao kako će njihov sljedeći potez biti nadgledanje institucija. Zahtijevaju od Gradske skupštine da izmjeni GUP i lokacijske dozvole koje su tad nastale, a od DORH-a da ispita moguću kaznenu odgovornost tadašnje pročelnice Doris Kažimir koja je svojim potpisom omogućila izmjene.

"Odlazimo privremeno. No, ukoliko se gradilište ponovo pokuša uspostaviti, mi ćemo se vratiti. No nismo sigurni da ćemo moći kontrolirati proces jer su građani uzeli stvari u svoje ruke", rekao je Teodor Celakoski.
Naglasili su da je zahvaljujući građanima nakon tri i pol godine došlo do prevrata te se posebno zahvalili umjetnicima koji su sudjelovali u kulturnom projektu.

Izvor: H-alter [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57114

Links in this article
  [1] http://h-alter.org/vijesti/hrvatska/privremeno-povlacenje-iz-varsavske