KONTRAPUNKT

DemNow! | Wikileaks Whistleblowers

Video / Vesti
Posted by admin Jun 17, 2010 - 11:24 PM

DEMNOW! Wikileaks Whistleblowers [1]
Zatvori [2]

Sa glasinama o lovu na osnivaca sajta Wikleaks i hapšenjem navodnog krivca za objavljivanje video snimka koji prikazuje ubijanje Iracana, Obamina administracija pojacava pritisak na one koji objavljuju poverljive informacije.

Sa glasinama o lovu na osnivaca sajta Wikleaks i hapšenjem navodnog krivca za objavljivanje video snimka koji prikazuje ubijanje Iracana, Obamina administracija pojacava pritisak na one koji objavljuju poverljive informacije.

Pentagonovi istražitelji navodno još uvek tragaju za suosnivacem Wikileaks-a Džulijanom Asanžom (Julian Assange), koji je pomogao objavljivanje poverljivog video snimka snimljenog od strane posade teško naoružanog helikoptera vojske SAD koja je nediskrimanativno pucala i ubila iracke civile. Vojska SAD je nedavno uhapsila vojnog strucnjaka Bredlija Meninga (Bradley Manning), koji je možda prosledio taj video snimak Wikileaksu. Meningovo hapšenje i lov na Asanža doveli su u centar pažnje kampanju Obamine administracije protiv svedoka koji otkrivaju kriminalne radnje unutar date organizacije (whistleblowers) i onih koji odaju (leakers) poverljive informacije. DemNow! razgovara sa Danijelom Elsbergom (Daniel Ellsberg), cije odavanje Pentagonovih dokumenata ga je ucinilo najpoznatijim whistleblowerom nacije; Brigitom Jonsdotir (Birgitta Jónsdóttir), poslanicom islandskog parlamenta koja je saradivala sa Wikileaksom i pisala nacrt za novi islandski zakon koji štiti istraživacke novinare/ke; i Glenom Grinvaldom (Glenn Greenwald), politickim i pravnim blogerom za Salon.com.Sa glasinama o lovu na osnivaca sajta Wikleaks [3] i hapšenjem navodnog krivca za objavljivanje video snimka koji prikazuje ubijanje Iracana, Obamina administracija pojačava pritisak na one koji objavljuju poverljive informacije.

Pentagonovi istražitelji navodno još uvek tragaju za suosnivacem Wikileaks-a Džulijanom Asanžom (Julian Assange), koji je pomogao objavljivanje poverljivog video snimka snimljenog od strane posade teško naoružanog helikoptera vojske SAD koja je nediskrimanativno pucala i ubila iracke civile. Vojska SAD je nedavno uhapsila vojnog strucnjaka Bredlija Meninga (Bradley Manning), koji je možda prosledio taj video snimak Wikileaksu. Meningovo hapšenje i lov na Asanža doveli su u centar pažnje kampanju Obamine administracije protiv svedoka koji otkrivaju kriminalne radnje unutar date organizacije (whistleblowers) i onih koji odaju (leakers) poverljive informacije. DemNow! razgovara sa Danijelom Elsbergom (Daniel Ellsberg), cije odavanje Pentagonovih dokumenata ga je ucinilo najpoznatijim whistleblowerom nacije; Brigitom Jonsdotir (Birgitta Jónsdóttir), poslanicom islandskog parlamenta koja je saradivala sa Wikileaksom i pisala nacrt za novi islandski zakon koji štiti istraživacke novinare/ke; i Glenom Grinvaldom (Glenn Greenwald), politickim i pravnim blogerom za Salon.com.

Izvor: DemocracyNow! [4]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57110

Links in this article
  [1] http://old.kontra-punkt.info/fallback.htm
  [2] http://old.kontra-punkt.info/#
  [3] http://www.wikileaks.org/
  [4] http://www.democracynow.org/2010/6/17/wikileaks_whistleblowers