KONTRAPUNKT

IIPA protiv zdravog razuma

Iz drugih izvora / Kapitalistička globalizacija
Posted by admin Mar 01, 2010 - 05:28 AM

U nesvakidašnje drskom potezu, International Intellectual Property Alliance organizacija pozvala je da se Indonezija, Brazil i Indija stave na specijalnu "listu za prismotru", i to zbog toga što preporučuju korišćenje open source softvera

US Trade Representative bi, prema njihovom mišljenju, trebao da zbog pomenute činjenice stavi te države na "Special 301 watchlist", koja predstavlja listu zemalja koje se smatraju "neprijateljima kapitalizma".

Prošle godine indonežanska vlada poslala je cirkularnu preporuku svojim odeljenjima, kao i kompanijama u državnom vlasništvu, u kojoj im preporučuje da implementiraju open source softver. IIPA dalje tvrdi "da ovaj potez podstiče vladu i njene agencije da koriste Free Open Source Software (FOSS), sa završetkom implementacije te odluke do kraja 2011. godine, što će rezultovati korišćenjem open source i besplatnog softvera i redukcijom troškova na softver u vladinim agencijama".

Odgovor na pitanje zbog čega je to loše, takođe je nesvakidašnji: zbog toga što ovakve stvari "slabe softversku industriju i onemogućavaju izgradnju poštovanja za prava na intelektualno vlasništvo", te da ovakva politika "minira dugoročnu konkurenciju, kreiranjem veštačke opredeljenosti za kompanije koje nude open source softver i prateće usluge, pošto to onemogućava "legitimnim" kompanijama pristup segmentu tržišta koji je pod vladinom kontrolom".

Zanimljivo je da je na istu listu pre nekog vremena stavljena Kanada, a pre izvesnog vremena je i Britanija izdala slične preporuke vladinim agencijama u vezi sa korišćenjem FOSS-a.

Izvor: BenchIT [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56966

Links in this article
  [1] http://www.benchit.rs/BenchIT-vesti/Vest-dana/IIPA-protiv-zdravog-razuma.html