KONTRAPUNKT

Varšavska, Zagreb: Nakon mirnog protesta - hapšenje

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by admin Feb 11, 2010 - 11:34 AM

"Policija je dozvolila ovo javno okupljanje, međutim Grad Zagreb je prije dva dana odbio zahtjev za postavljanjem pozornice i razglasa... Proizlazi da je prostorno i prometno prihvatljivo razbijati pješačku zonu za gradonačelnikovog prijatelja, ali nije prostorno i prometno prihvatljivo održavati prosvjed za obranu pješačke zone."

U produžetku pogledajte Fade In-ov video sa jučerašnjeg protesta protiv ukidanja pešačke zone u Varšavskoj + video net.hr-a o hapšenju aktivista. 


 
 


 

Zg murija: 'Djelovali smo na zahtjev komunalaca' 

Policija je priopćila kako su u četvrtak ujutro u Varšavskoj ulici u Zagrebu djelovali na poziv komunalaca koji su željeli ukloniti bespravno postavljene kontejnere. Pritom su privedene 23 osobe, od kojih je njih šest pušteno jutros do 10 sati.

Na konferenciji za novinare PU zagrebačke rečeno je da su policajci temeljem osnovanog zahtjeva Gradskog ureda za prostorno uređenje izgradnju grada i graditeljstvo, komunalne poslove i promet pružili asistenciju komunalnim redarima.

Asistencija je trajala od 3 sata i 18 minuta do 5 sati i 15 minuta, a pružena je radi uklanjanja bespravno postavljenih objekata, odnosno dvaju kontejnera i drvenog konja. Naime, kontejneri veličine oko 6 puta 2,5 metara i drveni konj visine oko 4 metra postavljeni su na javnu površinu bez odobrenja i valjanog rješenja gradskog upravnog tijela mjerodavnog za komunalne poslove.

Tijekom pružanja pomoći komunalnim redarima policija je privela 23 osobe. Nad šestero njih su upotrijebljena sredstva za vezivanje zbog pružanja aktivnog otpora, dok ih je 14 pružalo pasivni otpor. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Privedeni su u službene prostorije 1. policijske postaje i nad njima se provodi prekršajna obrada. Do 10 sati u četvrtak ujutro pušteno je šest osoba.

Izvori: H-alter [1] Net.hr [2] This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56931

Links in this article
  [1] http://h-alter.org/vijesti/ekologija/ne-damo-varsavsku
  [2] http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2010/02/11/0180006.html?pos=n1