KONTRAPUNKT

Zagreb: Borba za očuvanje pješačke zone se nastavlja

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by admin Jan 22, 2010 - 08:10 PM

Sedamdesetak aktivista Prava na grad i Zelene akcije jutros su svojim tijelima onemogućili početak radova na izgradnji Hoto centra u zagrebačkoj Varšavskoj ulici. "Uspjeli smo spriječiti malverzaciju oko prijevremenih početka radova, a sada očekujemo političko djelovanje svih relevantnih društvenih i političkih aktera u sprečavanju daljnje devastacije centra grada", kažu organizatori prosvjeda.Piše: Tamara Opačić

Sedamdesetak aktivista Prava na grad i Zelene akcije  jutros su oko osam sati svojim tijelima onemogućili početak radova na izgradnji Hoto centra u Varšavskoj ulici. Unatoč tome što se dio građana već žalio Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na rješenje koje je jučer donio Grad Zagreb, a kojim se dopušta početak radova za izgradnju ulazno-izlazne rampe u podzemnu garažu planiranog shopping centra Hoto grupe na Cvjetnom trgu, investitori nisu gubili vrijeme pa su umjesto da pričekaju novo rješenje na žalbu već danas rano ujutro poslali radnike na teren. Namjeravali su posjeći drveće, skinuti klupe i početi s iskopavanjem, u čemu su ih spriječili aktivisti zajedno s mnogobrojnim građanima. Osim blokade ulice, Pravo na grad i Zelena akcija još jednom su uputili žalbu građevinskoj inspekciji resornog ministarstva, koja je sada dužna izaći na teren i obustaviti radove. Veći broj policajaca cijelo je vrijeme promatrao blokadu, no  incidenata nije bilo, jer su im pokazane uručene žalbe. Par sati nakon početka akcije radnici su se zajedno sa svom mehanizacijom i ogradom povukli iz Varšavske ulice, a u međuvremenu je i uprava Hoto grupe izdala priopćenje u kojem stoji kako će s nastavkom radova pričekati dok nadležne institucije ne izdaju valjani pravorijek.

''Smiješno nam je što je Hoto grupa uopće reagirala na ovu situaciju, iz razloga što je grad Zagreb sam sebi izdao lokacijsku dozvolu uz pomoć koje će devastirati pješačku zonu koja je javni prostor svih građana, a sve to radi gradnje ulaza u privatnu garažu. To je presedan koji se još nikada nije dogodio u Zagrebu, a da stvar bude još perverznija sve to skupa u konačnici plaćaju sami građani'', rekao je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije.

Niti nakon gotovo trogodišnje kampanje Prava na grad i Zelene akcije protiv izgradnje projekta Hoto grupe na Cvjetnom trgu, gradska uprava nije promjenila svoje stajalište. Oko 50.000 građana putem peticija već je jasno reklo da se protivi ostvarenju projektu, no je vlast pokazala da će ga omogućiti pod svaku cijenu. Da bi ga provela, uprava je tijekom 2007. godine izvršila nekoliko izmjena GUP-a prema kojem projekt i dalje sadržava sve štetne elemente i predviđa iznimno građenje ovakvih objekata na javnoj površini samo u situaciji postojanja javnog interesa. U ovom slučaju javni interes je izmanipuliran obećanjem da će projekt sadržavati prolaz koji je trebao spajati Gundulićevu ulicu i Cvjetni trg, no već na samom početku realizacije projekta bilo je jasno da on u sebi ne sadrži obećani prolaz, već samo okuku koja vodi od Cvjetnog trga do Varšavske ulice.

''Uspjeli smo spriječiti malverzaciju oko prijevremenih početka radova, a sada očekujemo političko djelovanje svih relevantnih društvenih i političkih aktera u sprječavanju daljnje devastacije centra grada. U slučaju da budemo ignorirani ili grubo onemogućeni da dalje artikuliramo javni interes građana, biti ćemo prisiljeni ići u radikalnije mjere građanskog neposluha'', najavio je Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Tomašević je naglasio kako aktivisti Zelene akcije već neko vrijeme prate situaciju na terenu, a njihove pretpostavke o početku radova u vrijeme kada to nitko ne očekuje to jest preko vikenda kada ne rade nadležne inspekcije, ponovno su se obistinile. Najavljeno je i daljenje praćenje zbivanja, te organizirano ulično stražarenje aktivista koji će cijelo vrijeme biti pripravni za pokretanje daljnjih akcija. Pravo na grad i Zelena akcija ovim putem pozvali su sve građane da putem medija prate obavijesti o daljnjim aktivnostima te ih mole da im se ponovno pridruže u akcijama kojima se nastoji očuvati pješačka zona.

''Nemamo razloga vjerovati izvođačima, investitorima ili upravi da će poštivati zakone, budući da smo zadnje tri godine iskusili niz ovakvih malverzacija. Računamo na sve najgore i očekujemo nove ekscese s njihove strane. Obećali smo građanima da je ovo ključno mjesto borbe za Donji grad, borbe protiv ovakvog projekta i pogodovanja investitorima i borbe za kvalitetniji život. Mi ćemo u Varšavskoj ulici tu borbu zaista i završiti'', zaključio je Celakoski.

Izvor: H-alter [1]This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56885

Links in this article
  [1] http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/borba-za-ocuvanje-pjesacke-zone-se-nastavlja