KONTRAPUNKT

Gorka čokolada

Iz drugih izvora / Kapitalistička globalizacija
Posted by admin Nov 21, 2009 - 12:11 AM

U doba recesije svi se bave statistikama kako bi potvrdili svoje argumente za određene procese ili protiv njih. Oprez, nije uvijek sve kako se čini! Tamna čokolada, ona s najviše kakaa, a s najmanje šećera, sve je traženija na tržištu. Brojevi stalno rastu, proizvođači i trgovci trljaju ruke, beskrajno zahvalni različitim istraživanjima, uvijek s predznakom znanstvena, koja upućuju "ovisnike" o čokoladi da će im upravo tamna čokolada osigurati bolji, čitaj dulji život!

Lako je u to povjerovati, mnogo lakše nego da se tvrdi suprotno, a pred očima su vam table čokolade, pri čemu miris jednostavno ne možete zaboraviti. Naravno, primjereno većoj potražnji, i cijene tih delicija više su od onih običnih, na primjer s lješnjakom. Kakav lješnjak, jede se samo crno!

Za razliku od cijene gotovog proizvoda, na tome istom svjetskom tržištu cijena sirovine: zrna kakaovca, u stalnom je padu. Što to znači za vlasnike plantaža kakaovca? Financijski stisnuti, smanjuju vrijednost radnoj snazi, točnije unajmljuju se oni najjeftiniji. Nema tu sindikata, prava, inspekcije, pri čemu je osjetljivost plantažera u pogledu zapošljavanja legendarna.

Kako su plantaže negdje u zemljama trećeg svijeta, a ne na avenijama i u parkovima prvoga koji svesrdno upotrebljava gotove proizvode, šutke se prelazi preko bjelodane činjenice da kakaovac beru djeca! To je ta najjeftinija radna snaga, koja o pravima i ne zna, osim da su gladni i da za tih nekoliko novčića moraju robovski rintati cijele dane kako bi barem imali nešto za hranu. Katkad su to i jedini "hranitelji" u obitelji!

Potrošači o tome uglavnom ne razmišljaju, a proizvođači još i manje. Ne zaboravimo, kompanije su to svjetskog ugleda koje se diče etičkim pravilima ponašanja! Tamna čokolada time postaje još tamnijom.

Podsjećam, danas je Dan djece, pa se barem prisjetimo da je na današnji dan prije 20 godina prihvaćena Konvencija o pravima djeteta, koja bi morala obuhvatiti svu djecu ovoga našeg planeta. "Čovječanstvo duguje djeci najbolje što ima", zapisano je to 1959., prije pola stoljeća, u Povelji o pravima djeteta. Trebalo je 30 godina da se iz toga rodi Konvencija, za koju se s ponosom tvrdi da je najratificiraniji dokument o ljudskim pravima u svijetu! Ako su svi prihvatili dokument, u čemu je problem s njegovom primjenom?

Papir, nažalost, podnosi sve, pa tako i potpise onih kojima ono na što ih se obvezuje nije na kraj pameti da i provedu. Nije to u njihovoj"tradiciji"!Podređenost djece odraslima na prvome je mjestu, koje se onda razumijeva na sve moguće negativne načine. Iskorištavanje dječjeg rada, seksualno izrabljivanje, sakaćenje, trgovina djecom do iskorištavanja djece u ratovima.

U ovome našem, uza sve krize, prebogatom svijetu svako dvanaesto dijete umrijet će prije pete godine od uzroka koji su se lako mogli spriječiti! Prema podacima iz 150 zemalja, tvrde u UN-u, nejednakost i posvemašnje siromaštvo izravno su povezani s neulaganjem u mlade ljude, posebno u njihovo zdravlje i obrazovanje. Dolar utrošen u tu svrhu u budućnosti donosi 7 dolara.

Još malo brojeva: 150 milijuna djece pati od neuhranjenosti, više od 10 milijuna umre na godinu, 120 milijuna većinom djevojčica ne pohađa školu, više od 2 milijuna djece poginulo je u ratovima posljednjih 10 godina. U 26 zemalja svijeta djeca ispod 15 godina su vojnici na zadatku! Kongo, Somalija, Sudan samo su neki od aktualnih primjera malih ratnika!

Vratimo se radu koji je uvijek na tržištu "preskup" za svjetske mešetare. Na primjer: tko provjerava i kažnjava one koji zapošljavaju djecu u tvornicama na jugu Azije? Kupujući različite marke kojima se dičite pred okolinom, i kopije se računaju, jeste li ikad pomislili tko je to i kako proizveo? Svaki taj predmet otkinut je iz jednog djetinjstva, zapečatio život na samom njegovu početku. Ako već u vanjskoj politici govorimo o svjetskim policajcima: najmoćnijim državama koje bi mogle zaustaviti mnoge krize, preduhitriti neke koje njihovi interesi izazivaju, zašto ti svjetski policajci ne bi osigurali djeci da u svojim obiteljima, selima, gradovima, državama odrastu u uvjetima za koja se svi izjašnjavaju, a koja su te iste zemlje davno potpisale.

Ni policajci nisu ono za što se izdaju ili mi mislimo da jesu! Stoga svatko od nas treba preuzeti dio odgovornosti za neučinjeno, a da bismo pokrenuli i promijenili svijet!

Blog Mirjane Rakić [1]

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56780

Links in this article
  [1] http://www.hrt.hr/index.php?id=blog&tx_ttnews[tt_news]=53918&tx_ttnews[backPid]=303&cHash=848cf3d65a