KONTRAPUNKT

Saopštenje povodom policijskog delovanja na protestu radnika ''Zastave elektro'' ispred Agencije za privatizaciju 11. avgusta

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by Kobi Avg 13, 2009 - 12:08 PM

Tokom protesta radnika ''Zastave elektro'' 11. avgusta 2009. ispred Agencije za privatizaciju, koji je organizaciono podržao Pokret za slobodu, policajci su legitimisali veći broj mladih ljudi koji su došli da podrže radnički protest, pritom ih ispitujući da li su članovi Pokreta za slobodu.

Jednom drugu je zaprećeno privođenjem ukoliko i dalje ostane na protestu. Ubrzo potom, policajci su s leđa, bez ikakvog povoda, napali mladića koji je sedeo na zemlji u mirnom protestu ispred kordona postavljenog na ulazu u Agenciju za privatizaciju. Tokom tog napada oštetili su mu naočare. Demonstranti koji su se našli u blizini odbranili su ga od napada, a potom i od pokušaja hapšenja – policija je, naime, tvrdila kako je mladić napao njih! Osim toga, policijski provokatori u civilu i u uniformi su sve vreme trajanja protesta među radnicima širili neistine o grupama koje su došle da podrže protest, kako bi doveli do podela među demonstrantima.

Vlast je 11. avgusta ispred Agencije za privatizaciju jasno pokazala da se plaši jedino naše solidarnosti. Iako aktivistička podrška nije bitnije uticala na masovnost protesta, ona je poslala političku poruku koja je po moćnike u Srbiji veoma opasna – da radničke borbe ne vode sebičnost i pohlepa, to jest da nam nije jedini cilj da rešimo svoje egzistencijalne probleme. Vlastodršcima najviše odgovara kad radničke grupe zbog svojih pojedinačnih problema dođu ispred vladinih odaja da mole ministre za pomoć. Solidarno povezivanje radničkih protesta je za vlast veoma opasno, iz dva razloga – zato što će u međusobnoj razmeni iskustava radnici mnogo bolje sagledati razmere ekonomske katastrofe u koju nas je dovela privatizaciona pljačka, i naročito zbog toga što svi zajedno, i svako od nas pojedinačno, imamo mnogo veće šanse na uspeh ako se oslanjamo jedni na druge, a ne na ministre, njihova obećanja i spletke. Protest “Zastave elektro” su podržale brojne radničke grupe iz Zrenjanina i Beograda, kao i više levičarskih kolektiva. Vlast je pokazala slabu tačku, i sada je važno da na svakom sledećem protestu budemo još brojniji, jedinstveniji i uporniji.

POKRET ZA SLOBODUThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56668