KONTRAPUNKT

Protest radnika "Zastava Elektro"

Iz drugih izvora / Protest & Survive
Posted by Kobi Avg 11, 2009 - 11:16 AM

Beograd -- Radnici fabrike “Zastava Elektro" protestuje ispred Agencije za privatizaciju u centru Beograda tražeći da se poništi prodaja tog preduzeća.

Radnici, koji štrajkuju od marta, najavili su da će u Beogradu ostati do ispunjenja zahteva koje će predati i predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Oni su iz Kragujevca doputovali u tri autobusa, a u četvrtom su iz Kragujevca došli policajci. Radnici kažu da su se opremili za duži protest u Beogradu, pošto su poneli ćebad, jakne i hranu.

Predsednik štrajkačkog odbora Slobodan Gajić naveo je da su vlasnici firme, privatizovane 2006. godine, Agenciji za privatizaciju dostavili lažni revizorski izveštaj kao dokaz da su ispunili ugovorenu obavezu investiranja u Zastava elektro u iznosu od 26 miliona dinara.

Konzorcijum na čijem je čelu Ranko Dejanović, suprug predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, kupio je Zastava elektro za 27,7 miliona dinara i prema rečima Gajića, do sada nije ništa investirao u tu firmu.

Kako je naveo Gajić, vlasnici radnicima duguju plate od februara ove godine, doprinose od maja 2008. godine i dnevnice radnicima koji su radili u inostranstvu.

Račun preduzeća je u blokadi zbog duga 170 miliona dinara od čega su 50 miliona dinara dugovi za neizmirene poreske obaveze, dodao je Gajić.

Radnici štrajkuju već šest meseci ali, kako je rekao poverenik Saveza samostalnih sindikata Srbije za opštinu Rača Tomislav Veljković, do sada se niko iz Ministarstva ekonomije radnicima nije obratio niti obećao reviziju kupoprodajnog ugovora.

Veljković je naveo da su radnici Zastava elektra trenutno jedini proizvodni radnici u Rači i da je multinacionalna kompanija Delfi, doskorašnji partner Zastava elektra, najavila da je spremna da u slučaju raskida kupoprodajnog ugovora nastavi saradnju sa Zastava elektrom, a možda i da investira u to preduzeće.

U Zastavi elektro zaposlena su 294 radnika, a na protestu u Beogradu su im se pridružili i radnici Ikarbusa iz Zemuna i Jugoremedije iz Zrenjanina.

Izvor: B92, BetaThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56667