KONTRAPUNKT

BiH: Fašizam u studentskim domovima

Vesti sa fronta / Reagovanja
Posted by admin Jul 09, 2009 - 07:25 PM

Neprihvatljivi govor mrznje iz usta «prvih ljudi» studentskih domova u Sarajevu i Mostaru predstavlja otvoreno krsenje ljudskih prava i negiranje svega sto je drugo ili drugacije. Studentske domove ne smiju voditi osobe koje u svom rukovodjenju koriste metode iz prevazidjenog fasistickog sistema, sistema nepostojecem kako u Evropi tako i u civiliziranom svijetu.

Na osnovu izjava Emira Kadrica, Direktora JU Studentski centar Sarajevo, da osobama homoseksualne orijentacije nije mjesto u studentskim domovima u Sarajevu i da ih on ne priznaje te da za njih nema mjesta, te na osnovu izjava Dragana Mikulica, ravnatelja JU Studentski dom Sveucilista u Mostaru, da su vrata javne ustanove homoseksualnim studentima/cama u Mostaru zatvorena, pozivamo sve mjerodavne institucije da ispitaju slucaj diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije u studentskim domovima u Sarajevu i Mostaru, te da navedene direktore/ravnatelje najostrije sankcionisu u skladu sa zakonom drzave BiH prema kojem su i govor mrznje i homofobicno ponasanje podlozni sankcijama.

Studentski domovi u BiH su javne ustanove koje se finansiraju iz javnih budzeta i kao takve moraju postivati zakone BiH, te ne širiti netrpeljivost i diskriminaciju po bilo kojoj osnovi.

Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije je u BiH zakonom zabranjena i kaznjiva (clan 2., Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH). Govor mrznje direktora Emira Kadrica i ravnatelja Dragana Mikulica javno poziva na diskriminaciju homoseksualnih osoba te potvrdjuje i opravdava diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije koja se u tim javnim ustanovama desava svaki dan.

Homofobiji nema mjesta u javnim ustanovama BiH i svaki vid homofobicnog ispada se mora sankcionisati, jer on doprinosi diskriminaciji i krsenju zakona BiH.

Ljudska prava nisu privilegija nekolicine niti njihovo postivanje smije biti iskljucujuce i diskriminirajuce. Pozivamo gradjanstvo BiH, nevladin sektor, sve relevantne institucije i drzavu BiH da javno osude govor mrznje i sankcionisu diskriminaciju LGBTIQ osoba. Takodjer, pozivamo sve roditelje, koji placaju participaciju za domski smjestaj, da se zapitaju koji su iduci koraci ovih i ovakvih direktora u utvrdjivanju podobnosti njihove djece.

Udruzenje Q
**************
Sarajevo
July 9, 2009

 

Kadrić: Neka homoseksualci sebi izgrade studentski dom!

Ukoliko ste homoseksualac i živite u Bosni i Hercegovini, a želite studirati u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci... ne pos­toji ni najmanja šansa da koristite usluge studentskih domova. Naime, „pedagozi" koji rukovode bh. studentskim domovi­ma, na pitanje o smještaju homoseksualaca, horski odgovaraju:

Izvor „belaja"

- Takvim osobama nije mjesto u studentskim domovima, bez obzira imali li oni neki drugi smještaj ili ne!

Emir Kadrić, direktor Studentskog centra Univerziteta u Sarajevu, rekao nam je jučer da on „ne priznaje homoseksual­ce", te da je stoga „nemoguće da oni budu smješteni u jedan od dva doma na području Sarajeva".

- Niti postoje takva pravila, niti želim da imam bilo šta s tim osobama! Ne zanimaju me homoseksualci i, da budem is­kren, poručio bih im neka sebi naprave studentski dom, ali kilometrima daleko od naših! Ako neće oni, neka im država pravi! Nema tu neke tolerancije, jer za mene te osobe prije svega nisu načisto sa sobom! Što će onda meni u domu? Sa­mo će mi uzbunu napraviti među normalnim studentima i eto ti „belaja" - kategoričan je Kadrić.

Objašnjavajući svoju homofobiju, Kadrić nam priča kako je prije dvije godine je u Studentskom domu u Nedžarićima bila prijavljena jedna osoba koja se izjasnila da je homoseksualac...

- Meni je došao momak u ured i kaže da je homoseksualac. Kažem ja njemu: „Šta ćemo sad?" Međutim, njegov je za­hjev bio da hoće da živi sam u jednokrevetnoj sobi. No, kako sam mu objasnio da ne može postavljati bilo kakve uslove, jer nemamo jednokrevetne sobe, on se razdužio. Uzeo stvari i otišao. Sad, ima li još takvih, ja ne znam. No, poručujem im da za njih nema mjesta. Još nam samo homoseksualci trebaju u ovo vrijeme recesije - „poentirao" je Kadrić, s kojim se manje-više slažu i nejgove kolege iz drugih bh. univerzitetskih centara.

Ugrožena prava

- Koliko ja znam, mi do sada nismo imali takve slučajeve. Međutim, za takve stvari postoji komisija koja utvđuje ko može aplicirati i ko može koristiti usluge studentskog doma. Osim toga, postoje i ljekarski pregledi... Vjerujem da bismo znali da li je neko homoseksualac ili ne. Isto tako, mi nemamo u statutu tu kategoriju, tako da ih, ukoliko apliciraju, nećemo ni razmatrati te zahtjeve - reako je za „San" Dragan Mikulić, direktor Studenskih domova Univerziteta u Mostaru.

U Banjoj Luci, pak, ne žele ni govoriti o ovoj temi. Kako kažu, „imaju preča posla od homoseksualaca"....

Ovakve stavove bh. „intelektualne elite" , Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta u BiH, komentira konstataci­jom da je to „još jedan pokazatelj netolerancije homoseksualcima, čija su prava u BiH skoro pa nikakva".

- To je skandal neviđenih razmjera! Diskriminacija kakvu nigdje nećete naći na cijelom svijetu, osim u Bosni i Hercegovi­ni! Šta da kažem, osim da sam zgrožen takvim odnosom pojedinaca, ali i vlasti po tom pitanju! Homoseksualcima se us­kraćuju i prava na ljekarski pregled, a kamoli nešto drugo. Sramota! Onda se pitamo, gdje su nam zaraženi HIV -om, a oni umiru u drugim državama, krijući se kao psi, kako bi izbjegli „sramotu"! Ovdje riječ tolerancija ne postoji i o tome možemo pričati godinama. Niko neće da shvati, da razumije da su i homoseksualci ljudi - rekao je Dizdarević za «San»

M. Aščić

Bježali k'o od đavola

- Prije dvije godine, u Studentskom domu u Nedžarićima je bio jedan Mostarac, koji je tek nakon dva mjeseca boravka rekao da je homoseksualac. Poslije priznanja, nastala je zbrka u Domu. Njegovi cimeri su dan i noć pisali zahjeve da ga premjeste, a čak danima nisu htjeli spavati u istoj sobi sa njim. Sad, šta priča Kadrić da je taj student tražio posebne uslo­ve, to je druga priča... Oni su doslovno tog momka otjerali kao kakvog psa - priča nam bivši stanar sarajevskog Doma koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman.

Izvor: San [1] 

 This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56624

Links in this article
  [1] http://www.san.ba/index.php?id=7375