KONTRAPUNKT

Poziv za pomoć od strane atinskog i patraškog indimedija kolektiva

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by nadalee Jul 06, 2009 - 08:32 PM

Decembarsku pobunu pratio je period opšte represije i državne brutalnosti. Tokom i nakon pobune, ekstremno desničarska politička partija L.A.O.S. i grčka država odlučili su da izvrše pritisak na indimediju (atinsku i patrašku), navodno na osnovu toga što su one korišćene kao centar koordinacije Pobune (pobune se, naravno, ne mogu prenositi putem interneta), svesno zanemarujući doprinos indimedije alternativnom informisanju.

Napade na indimediju Atina započeli su fašisti i članovi desničarskih i ekstremno desničarskih parlamentarnih partija. Svojim blogovima fašisti su pokušali da nametnu svoju propagandu desničarskoj vladi, a hakovanjem su pokušali da oštete sajt. Izjave političara u parlamentu i medijima označile su indimediju kao glavnog neprijatelja države.

Njihov najopasniji potez bila je pritužba Ministarstvu obrazovanja od strane K.Velopoulosa, člana LA.O.S-a. On je pitao ministra obrazovanja da li atinska i patraška indimedija imaju host u Nacionalnom tehničkom univerzitetu Atine (NTUA) i pozvao je na trenutne akcije kako bi se zaustavili "opasni", "teroristički", itd., sajtovi.

Podsekretar obrazovanja, S. Taliadouros, spremno se složio sa Velepoulosom da "ovi sajtovi predstavljaju opasnost za demokratiju" i pozvao je dekana NTUA-e da ih zabrani. Ignorišući autonomni status grčkih univerziteta izvršene su razne vrste političkog i sudskog pritiska na univerzitetsku upravu s ciljem uklanjanja naše IP adrese. Već smo upozoreni da čak iako se univerzitet suprotstavi ministru, postoje drugi načini da nas obore.

Član ekstremno desničarske partije, L.A.O.S., započeo je novi napad protiv atinske indimedije. On se obratio parlamentu govoreći kako Nacionalni tehnički univerzitet Atine daje prostor atinskoj indimediji za ciljeve koji nemaju ništa sa istraživanjem i obrazovanjem.

Helenska nacionalna organizacija za telekomunikaciju objavila je sudski dokument usmeren prema Nacionalnoj mreži za istraživanje i tehnologiju, tražeći da se indimediji Atina zabrani pristup optičkim kablovima u narednih pet dana. Helenska organizacija za telekomunikaciju objavila je da će iskoristiti svako pravno sredstvo protiv Nacionalne mreže za istraživanja i tehnologiju, ukoliko ona ne zabrani pristup atinskoj indimediji.

Slobodarski društveni status svih grčkih univerziteta zabranjuje ulazak i intervenciju policije u oblasti univerziteta, sa ciljem sprečavanja prisile državnih vlasti i cenzure akademskih i političkih aktivnosti i ideja koje se javljaju na univerzitetima. Ovakav status je održavan i branjen godinama od strane većine stanovništva i krvlju mnogih naših drugova i drugarica.

Jedini zakon koji može biti nametnut od strane države s ciljem slamanja slobode univerziteta i obaranja atinske indimedije jeste antiteroristički zakon (izglasan u 2001-oj). Uzimajući u obzir činjenicu da su mladi drugovi i drugarice (neki još i nepunoletni) bili optuživani na osnovu ovog zakona tokom decembarske Pobune u Larisi (i to je bio prvi put da se on primenjuje na učesnike/ice protesta), za nas je to verovatan scenario.

Zbog svega ovoga vas molimo, ukoliko je moguće, za hostovanje atinske i patraške indimedije na vašem serveru, pošto moramo da ih sačuvamo i time sprečimo cenzuru i promovišemo slobodu informacija.

Atinska i patraška indimedija (zajedno sa drugim evropskim Indimedijima i revolucionarnim sajtovima koji su hostovani na istom serveru) suočavaju se sa ozbiljnom pretnjom represije. Na Pokretu je, kao i na našim drugovima i drugaricama iz celog sveta da podrže i zaštite naš glas. Pozivamo naše drugove i drugarice na spremnost, pošto je naredni period kritičan za postojanje indimedije u Grčkoj.

Najtopliji drugarski pozdravi od

Kolektiva indimedija Atina i indimedija Patras

Prevod: KONTRAPUNKT

Izvor:athens.indymedia.org [1]

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56618

Links in this article
  [1] http://athens.indymedia.org/´