KONTRAPUNKT

Studentski protest - slajd šou

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by admin Apr 29, 2009 - 01:02 PM

Danas je na platou ispred filozofskog fakulteta u Beogradu održan protest solidarnosti sa hrvatskim kolegama. Odziv je bio do te mere slab da su novinari i panduri svojom neuobičajenom brojnošću 'morali' da se postaraju da uobičajeno zujanje po platou poprimi razmere vanrednog.


Više je nego očigledno da se u transferu beogradskih protesta do hrvatske i nazad nešto izgubilo u prevodu. Zapravo, može se reći da je hrvatski prevod beogradskog protesta "Dole školarine" dao značajno bolje rezultate, uspevši da dobaci daleko dalje od onoga o čemu se potajno maštalo tokom ondašnjih beogradskih blokada i šetnji. Sa druge strane, pokušaj da se na osnovu aktuelnih blokada hrvatskih fakulteta pokrene novi ciklus borbi u Beogradu ostavio je bled utisak. Beogradskim studentima/kinjama filozofskog fakulteta izgleda da je još uvek nerazumnjiv aktuelni slogan hrvatskih protesta "Jedan svet jedna borba". Da li se i koliko izgubilo u njegovom prevodu i zbog čega je beogradskoj studentariji tako važno da ne dobiju po koji neopravdan izostanak moglo bi se naširoko polemisati. Međutim, sasvim je sigurno da buduća srpska "intelektuelna elita" pitomo ćapća na sisi svoje autistične maćehe i kao takva garant je nesmetane reprodukcije status quoa srpskog parohijalizma.

Bezrazložno zabrinuti panduri poslali su pozamašan broj specijalaca koji su nadomak platoa vrebali iz zasede. Za razliku od njih, novinari/ke i snimatelji/ke su bili neposredniji/e. Oni su svoje osmatračnice postavili na sred platoa i drsko gurali objektive kamera u lica okupljenih studenata/kinja. Međutim, dok se ispod pandurskih šlemova i u glavama 'medijskih poslenika' tresla gora, miš kojeg je ovog popodneva donela na svet studentska levica u beogradu mršav je, rahitičan i ne obećava puno.

Sem eventualne povoljne reprezentacije u mejnstrim medijima (ko zna kako će sve to da izrežiraju) i nedvosmisleno važne javne podrške hrvatskim kolegama, ovaj protest je epizoda koju treba što pre zaboraviti.

KONTRAPUNKTThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56520