KONTRAPUNKT

Socijalizam nije barbarizam: povodom skorašnjih nereda u Beogradu i nekih tumačenja

Vesti sa fronta / Reagovanja
Posted by Kobi Apr 17, 2009 - 03:24 PM

Za 21. mart u Beogradu zakazano je protestno okupljanje protiv policijske represije, a povodom ubistva Đorđa Zarića. Mladić je tri dana ranije brutalno ubijen od strane ozloglašene Interventne brigade beogradske policije. Protest od samog početka uzima pogrešan tok: već pri polasku u šetnju ozbiljno se razmatra napad na klub Apartman, okupljalište LGBT populacije, dok se ne spominje kao opcija napad na policijske stanice ili zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Masi od nekoliko stotina navijača deo grada je "ustupljen" od strane policije. Razvoj događaja je prepoznatljiv - desetine učesnika su salutirali nacističkim pozdravom, automobili koji su se našli na ulicama tokom blokade saobraćaja su gađani kamenjem, skidane su hrvatske tablice, lomljena su stakla na restoranu punom ljudi, a Romi koji su se našli na licu mesta bežali su pred ruljom. Do kraja protestnog skupa polupana su stakla na zgradi u kojoj se nalazi Apartman, što je između ostalog dovelo i do proterivanja gej kluba iz te zgrade.

Medijska blokada koja je pratila antipolicijske demonstracije u Grčkoj i generalni štrajk u Francuskoj nije izostala ni ovaj put. Poražavajući rasplet ovog događaja samo je olakšao buržoaskim medijima posao i dao im sjajnu priliku da žigošu svaki glas protiv policijske represije kao i da obeleže svaki budući protest kao "huliganski" i nacionalistički.

Ovih dana se u opticaju pojavila nalepnica sa fotografijom i datumom održavanja ovog protestnog skupa. U prvom planu fotografije je transparent koji je nošen na čelu kolone sa sloganom "Smrt policiji, sloboda narodu”, dok u donjem desnom uglu umesto potpisa stoji zaokruženo slovo "A". (Šizofreni momenat nalepnice dodatno pojačava zastava Grčke na desnoj strani fotografije.)

Ovakav potpis i pored toga što očigledno predstavlja neformalnu grupu, pretenduje na to da predstavi radikalno levu, anarhističku orijentaciju - a uzevši u obzir sadržaj nalepnice zahteva od nas reakciju. Smatramo ovakav materijal duboko kompromitujućim po svaki pokušaj građenja stvarne alternative kapitalističkim i patrijarhalnim društvenim odnosima. Autori su se ovim svrstali rame uz rame sa nosiocima socijal-šovinizma i kapitulirali pred dominatnom ideologijom.

Mi, anarhisti i anarhistkinje, smatramo neprihvatljivim bilo kakvo asociranje ovog postupka sa emancipatorskom i klasnom politikom u čijem afirmisanju i artikulisanju želimo da učestvujemo. Nasilje koje država sprovodi nad radničkom klasom neće zaustaviti lumpen metode beogradskih nasilnika, niti žalopojke iz kapitalističkih partija. Tome se mogu uspešno suprotstaviti jedino samoorganizovani radnici i radnice čija borba zadržava svoju autonomiju i sposobna je da formuliše zahteve koji se tiču svih eksploatisanih, nasuprot povlačenja u izolaciju karakterističnog za protest kakav je ovaj martovski.

Igor Bogetić, Maja Krek, Damjan Dobrila, Saša Balent, Nemanja Knežević, Silvija Džunja, Marija Radoman, Nikola Radoman

17. april 2009

Beograd 

 

smrt_policiji_sloboda_naroduThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56491