KONTRAPUNKT

Zvanično saopštenje Pokreta za slobodu, povodom jučerašnje zabrane potpisivanja peticije

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by Kobi Apr 16, 2009 - 11:15 AM

Režimski lakeji sprečili akciju solidarnosti sa radnicima Šinvoza

Nekoliko društveno angažovanih kolektiva iz Beograda, u ponedeljak 13. aprila, započelo je akciju potpisivanja peticije za podršku radnicima zrenjaninskog Šinvoza, i prikupljanje priloga za porodicu Radislava Stojanova, radnika ove fabrike koji je preminuo na protestu u Domu sindikata 16. januara prošle godine.

Akcija je počela organizacijom dobrotvornog koncerta sastava ”Dažd” i ”Prljavi dripci” u klubu ”Kuglaš”, i trebalo je da se nastavi u sredu 15. aprila na Bajlonijevoj pijaci. Međutim, pet minuta nakon što su aktivisti Pokreta za slobodu postavili improvizovani pult za prikupljanje potpisa i priloga za porodicu preminulog radnika, pojavila se komunalna inspekcija u pratnji policije, sa naređenjem da se potpisivanje prekine, iako je akcija uredno prijavljena SUP-u Stari Grad.

Za petnaest minuta koliko je trajala sporna situacija i polemika, službena lica su bar pet puta promenila formalni razlog zbog kog zabranjuju prikupljanje potpisa. Pritom je komunalni inspektor Zlatko Babić svaki put odbijao da sasluša naša pitanja, svaki komentar je tumačio kao napad, i pritom govorio izrazito povišenim i uvredljivim tonom, u očiglednoj nameri da isprovocira incident.

Ukoliko autistični vladari Srbije i njihovi lakeji nastave da se ponašaju na ovakav način, uklanjajući nasilno svaku pojavu koja razotkriva bedu narodnog života, snosiće punu odgovornost za eskalaciju narodnog besa i nasilja koje će biti upereno prema njima. Inspektor Babić je izjavio da nije njegov problem što su radnici Šinvoza na ivici egzistencije i da ga to nimalo ne zanima. Razvijeniju društvenu svest nismo ni očekivali od osobe koja se samo pola sata kasnije sa kolegom popela u ulicu 29. novembra, tamo izmaltretirala jednog Roma koji je postavio kartonski pult na trotoaru, a onda, u blizini restorana ”Banija”, najpre prešla ulicu na neobeleženom mestu a malo kasnije i na obeleženom ali dok je semafor pešacima zabranjivao prelaz ulice. Vrlo lako je zamisliti gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa u kabadahijskoj ulozi inspektora Babića. A mogli bi i da se prisetimo predsednika Srbije Borisa Tadića koji je na nekom vašaru maltretirao dečaka koji mu je, zaboga, nešto doviknuo.

Svesni smo da je inspektor Babić poslat da zabrani distribuciju našeg lista u kojem se kaže ''da je napad na svako naše preduzeće napad na sve nas, i da ne treba da dozvolimo da se radnici pojedinačnih preduzeća i dalje sami nose sa tajkunskom i političkom mafijom, nego da se branimo složno i jedinstveno. Razni Miškovići su sve drugo već odavno ”privatizovali” – političke stranke, vladu, opoziciju, vojsku, policiju, sudije, eksperte, medije – ali solidarna podrška nas ostalih se prosto ne može kupiti, i u njoj leži naša najveća snaga''.

Ne smemo se smiriti dok ne razrušimo političarsku kulu od slonovače i zajedno sa bedom ne proteramo i one koji su nas u bedu uvukli. Ukoliko predsednik Srbije i njegova svita ne nalaze za shodno da odgovore na dopise brojnih uglednih institucija i pojedinaca po pitanju Šinvoza, vreme je da nestanu zajedno sa svojom malograđanskom ’’demokratijom’’. Neke stvari koje smo doživeli za vreme njihove demokrature nismo doživeli ni za vreme Miloševića, i njihova delatnost je u osnovi anti-demokratska. Ako nastave sa ugnjetavanjem, pljačkom i provociranjem novog ustanka u Srbiji, narod treba da se pobrine da ga i dobiju.

Akcija podrške radnicima Šinvoza se nastavlja 20. aprila u klubu Kuglaš, dobrotvornim koncertom sastava ’’Unison’’ i ’’Schtrebers’’ a potpisivanje peticije će započeti i u Zrenjaninu i Novom Sadu.

POKRET za SLOBODU

This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56490