KONTRAPUNKT

Vreme je da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke

Vesti sa fronta / Reagovanja
Posted by admin Apr 08, 2009 - 08:40 AM

Granskog sindikata Prehrane, poljoprivrede, ugostiteljstva, turizma, duvanske industrije i vodoprivrede "Nezavisnost"

Svim radnicima, svim nezaposlenima, svim mladima, svim penzionerima, svim obespravljenim građanima!

Pozivamo sve radnike, sve sindikate, sve ljude koji vole svoj narod i žele da ga spasu bede i propasti, da nam se pridruže u obnovi autentične borbe za hleb, rad i slobodu. Za pravo na život za sve!

Vreme je da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke.

Ujedinimo se oko zahteva:

Zahtevamo zabranu otpuštanja radnika i zabranu stečajeva i likvidacija preduzeća mahinacijama njihovih novih većinskih privatnih vlasnika. Oni namernim štetnim ugovorima zadužuju jedna svoja preduzeća kod drugih, isto tako svojih, preduzeća, prelivaju kapital, pljačkaju preduzeće, obespravljuju manjinske vlasnike i radnike.

Zahtevamo da vlada preuzme uplatu duga za zdravstvene i penzione doprinose svuda gde ti doprinosi kasne i da za to preuzima udeo u vlasništvu privatnih preduzeća. Narodno zdravlje je važnije od profita pohlepnih novih gazda.

Zahtevamo da vlada obezbedi redovnu isplatu egzistencijalnog minimuma svim radnicima u svim preduzećima i svim nezaposlenim.

Zahtevamo zabranu privatizacije ključnih nacionalnih ekonomskih resursa i velikih javnih preduzeća. Ako vlada nije sposobna da upravlja tim resursima i preduzećima za opštu dobrobit, neka to javno prizna i smesta podnese ostavku

Dosta je pljački i obespravljivanja radnika i bacanja najširih slojeva stanovništva u bedu koja im ugrožava i sam goli život!

Okupimo se u što većem broju oko ovog programa i spremajmo se da ga nametnemo demokratskim sredstvima poput javnih manifestacija i štrajkova sve do generalnog štrajka. Snaga radničke klase, snaga naroda, je samo u jedinstvu i nezavisnoj organizaciji.

Izgradimo konačno to jedinstvo i te organizacije. Izgradimo ga udruženim snagama

Neka prvi korak ove inicijative budu masovne manifestacije oko ovih zahteva Prvog maja ove godine. Obeležimo konačno radnički praznik istinskom radničkom borbom za svoja prava i svoje živote.

Tranzicija nas je lišila najvećeg dela naših prava i tekovina u korist malobrojne parazitske i kriminogene grupe novih privatnih vlasnika naših preduzeća. Imamo pravo i obavezu da branimo naše živote i naša radna mesta protiv "tajkunske demokratije".

Mrvice u vidu obećanih "socijalnih programa", otimaju nam se likvidacijama naših opljačkanih preduzeća i njihovim namerno izazvanim stečajevima. Vlade i njihove agencije za privatizaciju svojski učestvuju u tim mahinacijama. Ne libe se čak ni od tog da sudovima narede da u radnim sporovima štite poslodavačke prevarante protiv radnika koji zahtevaju makar isplate svojih bednih zarada. U toku je neobjavljeni rat političke i poslovne "elite" protiv radnika.

Svetska kriza je samo produbila i ubrzala te razorne procese i preti sve surovijom bedom i nezaposlenošću. Vlada Srbije je obezbedila milijardu i dvesta miliona evra za "antikriznu pomoć privredi", tj. za besplatne kredite i obrtni kapital gazdama koji će ponovo napuniti džepove a preduzeća gurnuti u stečajeve u kojima se pojavljuju kao većinski poverioci prema samima sebi, odnosno prema svojoj većinskoj upravi, i izbacuju radnike na ulicu.

Mi se protivimo takvoj "pomoći privredi". Jedini način da se zaista doprinese ekonomskom i socijalnom oporavku jeste da se taj novac upotrebi za pomoć radnicima i renacionalizaciju preduzeća pod radničkom kontrolom. Radnici su zainteresovaniji za opstanak preduzeća od njihovih nominalnih vlasnika.

Zbog toga zahtevamo otpis dugova između preduzeća u vlasništvu istog vlasnika i poništaj svih stečajeva koji su vlasnici izazvali namernim štetnim ugovorima i zaduživanjima preduzeća.

Lista preduzeća koja su žrtve takvih mahinacija svakim danom je sve duža i duža. Samo neki primeri takve antiradničke prakse su: Fabrika vagona u Kraljevu, Bratstvo u Subotici, Šinvoz u Zrenjaninu, Vital u Vrbasa, Sunce u Somboru, Sloga u Perlezu, PIK u Kikindi, a samo u Zrenjaninu i samo u našoj grani, Industrija piva, IPOK, šećerana, mesna industrija BEK...

Što pre upotpunimo našu listu zahteva potpunim spiskom preduzeća prema čijim radnicima zahtevamo ispravljanje nepravdi. Ne dozvolimo da se radnici pojedinačnih preduzeća i dalje sami nose sa tajkunskom i političkom mafijom, nego se branimo složno i jedinstveno. Napad na svakog od nas, napad na svako naše preduzeće jeste napad na nas sve, jeste napad na radni narod.

Najhitnija isplata zakasnelih plata i isplata dobavljača iz fonda države za pomoć privredi i privremeno preuzimanje srazmernog dela vlasništva nad preduzećem od strane države. Ukoliko vlasnik ni u nekom razumnom roku (šest meseci) ne udovolji svojim obavezama, ne može državi da vrati dug za isplatu zakasnelih plata i ne može da obezbedi proizvodnju i funkcionisanje preduzeća, treba objaviti bankrot i konačno nacionalizovati preduzeće. Samo država može takvim preduzećima obezbediti obrtni kapital i tržište i samo radnička kontrola može biti odbrana od korupcije i ponovne pljačke. Samo tako se mogu sprečiti pojave poput one da vlada uvozi rashodovane švedske vagone za železnicu, a uništava naše domaće fabrike za proizvodnju i remont vagona i lokomotiva.

Milioni francuskih radnika su na poziv svih svojih sindikalnih centrala, dva puta od početka ove godine, stupili u generalni štrajk i izašli na demonstracije zahtevajući zakonsku zabranu otpuštanja i zaštitu svojih prava i života.

Vreme je da i naši sindikati konačno ozbiljno stupe na put zaštite radničkih interesa i života. Inače će radnici morati da krenu u tu borbu bez nas, pa i protiv nas.

Izvor: Freedom FightThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56476