KONTRAPUNKT

Novosti iz Grčke

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by Kobi Apr 04, 2009 - 08:58 AM

Odluka akademskih vlasti da se studenti koji su zauzeli prostorije dekanata u Solunu izbace napolje dovela je do lančane reakcije u vidu zauzimanja univerziteta širom Grčke. Istovremeno, protestni marševi parališu atinske ulice u iščekivanju generalnog štrajka koji je zakazan za četvrtak.

Odluka dekana solunskog univerziteta Aristotel, Mantosa, da iz okupiranog administrativnog sedišta univerziteta izbaci studente i radikalne aktiviste/kinje koji zahtevaju momentalno raskidanje svih ugovora koje univerzitet ima sa kompanijama za održavanje higijene, u znak solidarnosti sa K. Kunevom i borbom njenih kolega, u konzervativnim medijima je dočekana ovacijama, kao pionirski korak u sprovođenju teških mera protiv sve jačeg socijalnog pokreta. Početkom ove sedmice, dekan je pozvao univerzitetske radnike da organizuju demonstracije protiv zauzimanja univerziteta, ali se niko nije pojavio da ga podrži u ovoj nameri. Umesto toga, desetine profesora je poslalo pisma podrške studentima koji su zauzeli univerzitet. U toku sastanka koji je dekan, povodom zauzimanja univerziteta i studentskih zahteva, sazvao za utorak, trideset prvi mart, stotine studenata je nadjačavalo predstavnike univerziteta i prekidalo njihova izlaganja. Sastanak je okončan pošto je jedno jaje ateriralo na dekanovo lice.

Povrh toga, pretnje ukidanjem azila na univerzitetima (pod izgovorom da se zauzimanjem zgrada to pravo zloupotrebljava, što je sramna i nezapamćena prevara za koju se veruje da predstavlja probni test za buduću represiju) i odobrenje pripadnicima specijalnih jedinica policije da uđu na teritoriju univerziteta u slučaju da okupacija univerziteta ne bude okončana do utorka u podne obile su se o glavu vlastima kada je u znak solidarnosti došlo do lančane reakcije u vidu zauzimanja prostorija dekanata i univerzitetskih uprava širom države: zauzet je dekanat univerziteta u Atini, reprezentativna građevina u samom centru grada, a ispred ulaza je okačen ogroman barjak na kome piše: „Dalje ruke od okupacije!“. Slično je i sa dekanatom na fakultetu za društvene nauke Panteion (?) Univerziteta u Atini, kao i prostorijama dekanata u Patrasu, gde studenti zahtevaju hitno raskidanje podugovora sa higijenskim osobljem na fakultetu i uvažavanje okupacije kao legitimnog sredstva u borbi.     

U toku poslednjih nekoliko nedelja tužilaštva i u Atinu i u Solunu lansirala su seriju napada na skvotove i okupirane univerzitetske prostorije, zahtevajući istragu o statusu zauzetih zgrada i pokretanje sudskih postupaka protiv vlasnika koji su odbili da isteraju skvotere. U Atini i Soluni postoji na desetine političkih skvotova, što predstavlja trn u oku vlastima.

Najnovija dešavanja u univerzitetskom gradu padaju u vreme kada grčka država i njene sluge posežu za čitavim arsenalom propagandnih i pravnih podvala kako bi zaustavili dalje jačanje socijalnog pokreta, a sve to uoči generalnog štrajka zakazanog za drugi april koji će dovesti do opšte imobilizacije zemlje.

Napetost u državi je na visokom nivou, pogotovo posle plotunskih napada usmerenih na državne i kapitalističke ciljeve koji su se dogodili u Atini i Solunu u ponedeljak noću. Pet banaka, jedan izložbeni salon automobila i nekoliko vladinih i diplomatskih vozila je spaljeno u Atinu, dok je iste noći u samom centru Soluna došlo do eksplozije gasne bombe čije su mete bile kancelarije poslanika i ministara u vladi, što je dovelo do zatvaranja glavne ulice od strane policije.  

Istovremeno, nesloga među radničkim pokretima u iščekivanju generalnog štrajka je takođe na visokom nivou, a ulice Atine su u utorak, trideset i prvog marta, bile paralisane od strane tkalaca i odgajivača stoke koji su protestvovali.

Stotine zaposlenih u fabrici Lanaras, koja se bavi preradom vune, postavili su šatore ispred Ministarstva ekonomije još u ponedeljak zahtevajući od države da reaguje i spreči kolaps ove industrije, kao i hitnu isplatu zarada. Sličan potez radnika Lanarasa kojim su mobilisali svoje redove prošle godine je završen sukobima na trgu Sintagma.

U isto vreme, stotinak stočara okupilo se ispred Ministarstva poljoprivrede i organizovalo marš do zgrade grčkog parlamenta, zahtevajući podršku za svoj sektor. Nešto ranije istog dana, stočari su zauzeli prostorije Ministarstva poljoprivrede i opkolili ministra poljoprivrede koji se u tom trenutku nalazio u automobilu, što je dovelo do nasilne intervencije pripadnika specijalih policijskih snaga.

Prevod: Mileodumu za KONTRAPUNKTThis story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56460