KONTRAPUNKT

Atina, Solun, Patras: Novi talas okupacija; sve više znakova predstojeće represije

Vesti sa fronta / Protest & Survive
Posted by admin Mar 31, 2009 - 06:44 PM

Talas skorašnjih okupacija (stalnih ili povremenih), u nekoliko većih grčkih gradova, odvijao se pod svjetlom naredbe novog tužioca Vrhovnog suda Grčke čija su meta političke okupacije.

U Solunu, upravna zgrada univerziteta Aristotel, okupirana je u poslednje dvije nedelje (od 16.03.) u znak solidarnosti sa Konstantinom Kunevom i sa zahtjevima da univerzitet prestane da koristi kompanije-podizvođače za potrebe čišćenja. Okupacija je u centru pažnje medija i drugačije, otkako je prorektor otvoreno zaprijetio da će, ukoliko se okupacija ne završi, pokušati i odobriti pristup policiji - direktno kršeći zakon o akademskom azilu.

Danas, 31.03., okupio se i univerzitetski Senat kako bi diskutovao o situaciji. Sastanak Senata bio je "preplavljen" članovima univerziteta (studentima i osobljem) koji su ga brzo pretvorili u napade protiv rektora Mantosa koji odbija da prekine sa praksom sklapanja podizvođačkih ugovora na univerzitetu. Pozitivna stvar je što nije bilo riječi o uklanjanju akademskog azila. U isto vrijeme, u znak solidarnost, na nekoliko sati okupirane su zgrade senata univerziteta Atina, Panteion (takođe u Atini) i Patras. 

Međutim, od 20. marta, u vazduhu visi opasnost od masovne operacije protiv okupiranih socijalnih prostora širom zemlje. Inicirana je naredbom novog tužioca Vrhovnog suda Grčke Jorgosa Sanidasa regionalnim tužiocima. Na osnovu te naredbe, regionalni tužioci trebalo bi da ispitaju da li u područjima koja su pod njihovom jurisdikcijom postoje državne ili privatne zgrade koje su okupirane, te da narede njihovu evikciju ukoliko je to slučaj. Naredba je uslijedila nakon niza članaka u korporativnim medijima protiv određenih okupacija (poput Lelas Karayianni u Atini, Matsagou i Volosu i drugih). Danas je iznad upravne zgrade univerziteta, kao i iznad Ifaneta u Solunu, primjećen helikopter tako da mnogi vjeruju da se bliži trenutak policijske operacije protiv jednog ili više okupiranih prostora.This story comes from KONTRAPUNKT
  http://old.kontra-punkt.info/

The URL for this story is:
  http://old.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=56453